Geld en Werk

Nederland is grootste nettobetaler aan EU: 150 euro per inwoner

16 december 2016 09:32 Aangepast: 29 juli 2017 11:30
Beeld © ANP

Wij betalen relatief nog meer aan de Europese Unie dan Duitsland: in totaal 0,4 procent van ons bruto binnenlands product. Omgerekend per inwoner is dat 150 euro per inwoner per jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Tussen 2000 en 2015 is Nederland de grootste nettobetaler aan de EU. Wij worden gevolgd door Duitsland, Zweden, België en Luxemburg.

De Europese Unie heft zelf geen belasting. De inkomsten krijgt het van de lidstaten. Alle landen die lid zijn van de EU betalen een bepaald bedrag en ze krijgen daarvan een deel weer terug. Zo profiteren boeren, ook in Nederland, van allerlei landbouwsubsidies.

Verder draagt de EU bij aan verschillende projecten in de lidstaten. In Nederland gaat het om bijvoorbeeld de ontwikkeling van brandwerende deuren door een bedrijf in de Achterhoek, een bijdrage aan het Drents Museum en opleidingen voor werknemers van Nedcar in Limburg.

West-Europa vs. Oost en Zuid

Sommige landen ontvangen meer geld terug dan ze aan 'Brussel' afdragen. Het gaat dan om landen uit Zuid- en Oost-Europa. Alle landen uit Noord- en West-Europa zijn per saldo nettobetaler.

Het beste af is Litouwen, dat meer dan 3,5 procent van het bbp van Europa ontvangt. Maar die positie heeft het land niet voor niets, het is veel armer dan landen die nettobetaler zijn. Zo is in de wereld bijna niemand zo rijk als wij.

Nederlanders hebben gemiddeld 80.000 euro, daarbij zijn onze schulden al van onze bezittingen afgetrokken. Inwoners van Litouwen bezitten gemiddeld 7500 euro.

Van 1952 tot en met 1994 waren wij ook netto-ontvanger, we kregen per saldo meer geld van de EU dan we afdroegen. Dat kwam mede door de landbouwsubsidies. Sindsdien zijn we nettobetaler.

Thumbnail

Duitsland betaalt per saldo 13,5 miljard

Als je kijkt naar absolute bedragen dan draagt Duitsland het meeste af: in totaal betaalt het 13,5 miljard euro meer dan het van de EU ontving. Voor Nederland is dat 2,5 miljard euro. Daarmee staan we op de vierde plek, na Groot-Brittannië en Frankrijk.

Bij de nettobetaling van Nederland aan de EU is rekening gehouden met de korting op de afdracht die Nederland heeft weten te bedingen voor de jaren 2014 tot en met 2020. Het gaat om circa 1 miljard euro per jaar.

Polen en Slowaken zijn grootste netto-ontvangers

Polen was het land dat in euro's gemeten per saldo het meeste ontving: in totaal 9,6 miljard euro per jaar.

Als je kijkt naar de bedragen per inwoner dan hadden de Slowaken per inwoner het meest voordeel van hun EU-lidmaatschap. Ze kregen per inwoner 570 euro meer terug dan ze betaalden. Ook de inwoners van Tsjechië hadden een flink voordeel: 540 euro per inwoner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore