Geld en Werk

Werknemer met schulden kost bedrijf 13.000 euro per jaar

23 mei 2017 10:11 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Koningin Máxima lanceert een werkgeverswebsite die moet helpen bij het aanpakken van de schuldproblematiek. Beeld © ANP

Werknemers met schulden pakken duur uit voor bedrijven, ze kosten al snel 13.000 euro per jaar. Dat staat in een rapport dat het Nibud dinsdag heeft gepresenteerd.

Het gaat volgens het Nibud met name om de kosten van de verwerking van loonbeslag, ziekteverzuim en verlies van productiviteit. Dat werknemers met geldproblemen vaker stelen of fraude plegen en vatbaarder zijn voor chantage of omkoping, is nog niet meegerekend. Het genoemde bedrag is gebaseerd op een werknemer met een voltijdsbaan en een modaal salaris.

Het voorlichtingsinstituut stelt verder vast dat werkgevers meestal pas laat zicht krijgen op geldproblemen bij hun personeel.

Werkgevers voelen zich verantwoordelijk

Volgens het Nibud komen vrijwel alle werkgevers in actie als financiële problemen van een werknemer aan het licht komen. De helft van de werkgevers ziet het ook als zijn verantwoordelijkheid om mensen te ondersteunen bij geldzaken.

Maar vaak is een werkgever pas laat op de hoogte, zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. "Meestal pas als er loonbeslag wordt gelegd, of wanneer de werknemer om een voorschot vraagt."

Problemen bespreekbaar maken

Het Nibud zou graag zien dat geldproblemen beter bespreekbaar worden op het werk. Nu weerhoudt de angst voor bijvoorbeeld ontslag veel werknemers er nog van eerder aan de bel te trekken en via hun baas om hulp te vragen van een financieel specialist. Het Nibud vindt dat nu juist een passende rol voor werkgevers.

Het rapport valt samen met de presentatie van een nieuwe website waar werkgevers terechtkunnen voor tips om werknemers uit de problemen te houden. De initiatiefnemers, waaronder Wijzer in geldzaken en het Nibud, hopen dat de website werkgevers helpt sneller problemen te zien en gerichtere hulp te bieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van