Geld en Werk

Zorgen over toename 'rücksichtslose' schuldkopers

05 juli 2017 14:43 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Er is een groeiende groep incassobureaus die bewust schulden koopt om er geld aan te verdienen. Ze gaan meedogenloos te werk met intimidatie en het plunderen van rekeningen. Onder andere ING en ABN Amro zouden gebruik maken van de bureaus.

Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, in samenwerking met de Groene Amsterdammer en Nieuwsuur. Het gaat om schulden die overgenomen worden van banken, energieleveranciers, kredietverstrekkers, postorderbedrijven, telecomoperators en webwinkels. 

Het werkt zo: schuldenkopers met onbekende namen als Vesting Finance en Direct Pay kopen voor een relatief klein bedrag schulden of openstaande rekeningen op bij grote bedrijven, bijvoorbeeld Essent. Ze hebben daarmee het recht om schulden op te eisen. De Nederlandse regels geven ze ruime mogelijkheden om beslag te leggen op iemands loon, bankrekening of boedel.

Rekening geplunderd

Dat is al langer praktijk bij incassobureaus, alleen vallen deze partijen op door hun ongekend harde aanpak. Volgens schuldhulpverlener Joke de Kock zijn ze 'rücksichtslos' in hun manier van werken.

"Ze hebben lak aan de schade die ze veroorzaken en pakken wat ze pakken kunnen", zegt ze tegen De Groene Amsterdammer. Het leeghalen van rekeningen wordt niet geschuwd; soms op zo'n manier dat de rekeninghouder zelf niet meer bij zijn rekening kan, maar het incassobureau wel. Schuldeisers weten daarnaast wanneer het vakantiegeld gestort wordt: dat wordt gezien als 'oogsttijd'.

Schuldkopers laten deurwaarders zware druk uitoefenen op een klant, en dreigen de inboedel mee te nemen én de auto waarin je naar je werk moet. Mensen kiezen er dan toch voor om de schuld te betalen, terwijl ze geen geld hebben. Andere rekeningen, zoals de huur, blijven daarmee liggen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Rauwdouwers

Deze handel in schulden kopen groeide de afgelopen vijf jaar flink, volgens de onderzoekers. Vesting Finance, Intrum Justitia en Direct Pay zouden inmiddels gezamenlijk meer dan 100 miljoen aan gekochte schulden in portefeuille hebben.

Veel grote bedrijven hebben hun incassoactiviteiten, soms zelfs complete incassoafdelingen, uitbesteed aan dergelijke bedrijven. Daaronder vallen ook grote namen als ABN Amro en ING. De banken zouden daarmee hun imago zuiveren: het vuile werk laten ze opknappen door 'onbekende rouwdouwers'. Ze zouden soms zelfs hele pakketten schuld verkopen om hun kwartaalcijfers op te fleuren.

Klachten

Vesting-eigenaar Erwin de Boer geeft in de De Groene Amsterdammer toe dat zijn bedrijf 'eigenlijk een afdeling van ING' is. De banken zeggen tegen De Groene blij te zijn met het werk van de incassobureaus.

Maar bij het klachteninstituut voor incassobedrijven Kigid komen wel talloze klachten binnen, evenals op consumentenfora. Toezichthouder AFM zegt er 'grote bedenkingen' bij te hebben, maar stelt niet veel te kunnen doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van