Geld en Werk

Douwe Egberts schrapt 90 banen in Friese koffiefabriek

05 juli 2017 14:12 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Bij de Douwe Egberts-fabriek in het Friese Joure verdwijnen het komende jaar naar alle waarschijnlijkheid 90 banen. In de fabriek wordt fors geïnvesteerd in robotisering, waardoor er minder mensen nodig zijn om het werk te doen.

Dat zegt het bedrijf tegen RTL Z. De banen die verdwijnen zijn vooral operationele functies bij de afdelingen waar koffie wordt gemaakt en thee wordt verpakt. Maar DE wil ook andere processen efficiënter maken, waardoor er ook kantoorpersoneel op zoek moet naar een nieuwe baan.

Gedwongen ontslagen

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat de reorganisatie in twee fases wordt uitgevoerd. Op dit moment ligt er een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad voor het schrappen van 45 banen.

Dat zal deels worden opgevangen door natuurlijk verloop en deels door minder uitzendkrachten in te huren. DE schat dat er uiteindelijk 12 mensen gedwongen ontslagen zullen worden.

Tweede golf

Begin volgend jaar verwacht het bedrijf nog eens 45 arbeidsplaatsen te gaan schrappen, waarmee het totaal op 90 banen komt. In Joure werken 350 mensen.

Door de reorganisatie wil DE de productiekosten verder omlaag brengen, ‘zodat de fabriek nog jaren door kan’.

'Dubbel gevoel'

Volgens de woordvoerder levert de stap 'een dubbel gevoel op'. "We zijn erg blij met de investering. Dat is goed voor de regio Joure en de werkgelegenheid op langetermijn. Aan de andere kan gaat het wel 90 banen kosten. Dat is goed nieuws en geen goed nieuws tegelijk.”

Vorig jaar maakte DE ook al bekend dat er locaties in het Belgische Grimbergen en het Duitse Bremen gesloten zouden worden. Daardoor verloren ruim 300 werknemers hun baan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore