Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Ikea-oprichter betaalt voor het eerst belasting

02 november 2015 07:19 Aangepast: 02 november 2015 11:28
Beeld © EPA

Ingvar Kamprad is de grote man achter Ikea. Dat legde hem geen windeieren, hij is inmiddels multi-miljardair, maar 42 jaar lang betaalde hij geen belasting in Zweden. Vorig jaar kwam de omslag. Kamprad maakte zes ton over naar de Zweedse fiscus.

Kamprad behoort tot de rijkste mensen ter wereld. Volgens de miljardairs-index van Bloomberg heeft hij zo'n 38,6 miljard dollar, omgerekend is dat circa 35 miljard euro. Daarmee was hij de nummer tien op de lijst.

Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter woonde Kamprad ruim 40 jaar buiten Zweden. Belasting betaalde hij dus niet in het land waar de toptarieven vrij hoog liggen, maar vorig jaar veranderde dat. Hij gaf 17,7 miljoen Zweedse kronen op aan inkomsten en daarover betaalde hij zes miljoen kronen aan belasting.

Begon met verkoop van lucifers
Kamprad begon op zijn vijfde met het verkopen van lucifers. In 1943, hij was toen 17, richtte hij Ikea op. De I en de K van Ikea zijn zijn initialen. De E en de A staan voor de boerderij (Elmtaryd) en het dorp (Agunnaryd) waar hij opgroeide.

Via een aantal trusts en stichtingen heeft hij nog steeds de controle over Ikea, dat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste meubelketen ter wereld. De omzet van Ikea was over 2014 zo'n 32 miljard euro. Wereldwijd zijn er meer dan 300 vestigingen, met in totaal zo'n 150.000 medewerkers.

Heeft sinds twee jaar niet meer de dagelijkse leiding
In 2011 overleed de vrouw van Kamprad. Hij besloot daarop terug te gaan naar Zweden. Hij woont nu op een boederij in Liatorp in de regio Småland.

Kamprad is inmiddels 89. Twee jaar geleden kreeg zijn jongste zoon Mathias de dagelijkse leiding over Ikea.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore