Geld en Werk

Deze Rotterdamse ondernemer verdient geld én verbetert de wereld

06 december 2016 11:07 Aangepast: 29 juli 2017 14:00
Stef van Dongen Beeld © Enviu

Je moet het als ondernemer maar durven: omvangrijke projecten opstarten om gigantische wereldproblemen op te lossen, in landen waar soms niet eens de benodigde wetgeving bestaat. Het bedrijf Enviu van oprichter en CEO Stef van Dongen, ziet juist kansen in het oplossen van problemen die anderen laten liggen.

"We kiezen vaak de moeilijke weg. Omdat er niks aan een probleem gedaan is of niemand wil er iets aan doen. Wij denken dan: als die marktkans er is, dan willen we hem ook gaan ontwikkelen", zegt hij.

Onlangs kreeg zijn bedrijf een investering van 2,4 miljoen dollar van 'een grote Amerikaanse financier'. Om welke financier het gaat mag Van Dongen niet zeggen. Volgens het FD gaat het om de Bill and Melinda Gates Foundation, iets dat de ondernemer niet tegenspreekt. De Rotterdamse ontwikkelaar van sociale bedrijven gebruikt het geld voor een project in India om geld te verdienen met het hergebruiken van menselijke poep. 

In het gigantische land is niet overal riolering aanwezig. "Het kost teveel geld om deze in sommige gebieden aan te leggen. Daarnaast is er niet voldoende water aanwezig", zegt Van Dongen. Het gevolg: de ontlasting belandt op het land of in de rivier, wat bijvoorbeeld ziektes veroorzaakt. 

'Als de marktkans er is, ontwikkelen we hem'

Daarom wil het bedrijf het afval gebruiken als grondstof voor lokale producenten, zoals bijvoorbeeld een cementproducent. Op die manier worden er twee vliegen in één klap geslagen: het opruimen kost de lokale gemeenschap geen extra geld en de ziektekiemen uit ontlasting kunnen zich niet meer verspreiden.

2,4 miljoen dollar is een flink bedrag, geeft Van Dongen ook toe. Maar zo'n project opzetten lukt niet zonder grote investeringen, vertelt hij. Zo moet er een fabriek gebouwd worden om het afval te verwerken. En in andere gevallen kost een bedrijf opzetten vooral heel veel tijd: zo begon hij in Ghana met micropensioenen, waar destijds nog helemaal geen wetgeving op dat gebied voor ontstond. "Dat moesten we dus mee-ontwikkelen", vertelt hij. 

'We zoeken altijd partners'

De wereld verbeteren als ondernemer is nogal een breed begrip. Daarom focust Van Dongen zich op drie gebieden: financiële diensten, voedsel en een circulaire economie (waarde creëren met afval). "Dat doen we in drie landen: Nederland, Kenia en India. Als we daar een bedrijf van de grond krijgen, dan kunnen we het opschalen. De leiding van het bedrijf komt dan onder hoede van lokale werknemers."

Bij elke onderneming worden investeerders gezocht. "Daar zijn we goed in: bijvoorbeeld vermogende families, overheid, goede doelen of bedrijven. We stellen ze in staat om te innoveren zonder dat ze zelf teveel risico te lopen." Uiteindelijk is het daarom ook de bedoeling dat de projecten geld opleveren. "We zoeken naar systeemfouten die meer dan honderd miljoen mensen raken. Daarnaast moet het een oplossing zijn waar mensen voor willen betalen en moet er sprake zijn van urgentie. Als die voorwaarden er zijn, dan vertalen we een probleem in de hoofden van mensen dat geld kost, naar een marktoplossing waar je geld mee kan verdienen", legt hij uit. 

'We zijn goed in het conceptualiseren van marktkansen'

Daarnaast probeert hij niet alleen een bedrijf van de grond te tillen. Internationale en lokale partners die een belang hebben bij het oplossen van een probleem en de markt kunnen ontwikkelen, worden erbij betrokken. "Waar wij eigenlijk goed in zijn is het conceptualiseren van marktkansen en daar de juiste partners bij vinden. We starten innovatieprogramma's en co-founden bedrijven", vertelt hij. Gemiddeld kost het zo'n twee tot vijf jaar voordat een bedrijf winst maakt.

Op de website staan inmiddels bijna 30 projecten waar Enviu bij betrokken is geweest. Een flink aantal, de meeste ondernemers zijn al blij met één of twee projecten. Waar haalt Van Dongen al die energie vandaan? "Ik geloof erin dat ondernemers een heel grote rol spelen om de wereldwijde problemen aan te pakken. Dat is mijn overtuiging en geeft betekenis aan mijn leven. Daarvoor doe ik dit. Nadeel is dat het de hard way is. Maar het is wel ontzettend leuk en erg uitdagend."

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore