Ga naar de inhoud
Geld en Werk

IMF-baas Lagarde veroordeeld in Franse fraudezaak

Beeld © ANP

IMF-voorzitter Christine Lagarde is veroordeeld voor nalatigheid in een langslepende fraudezaak. Volgens de Franse rechtbank heeft ze de belastingbetaler benadeeld in haar tijd als minister van Financiën in Frankrijk. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor haar positie als topvrouw van het IMF.

Hoewel ze schuldig is bevonden, krijgt ze geen straf opgelegd. Lagarde werd berecht door de Cour de Justice de la Republique, een speciale rechtbank die zich alleen bezighoudt met mogelijke misstanden van (ex)ministers. Er is geen beroep mogelijk in deze zaak, het is een definitieve uitspraak.

Waar ging de rechtszaak over?

La Garde is veroordeeld in een zaak die gaat over zakenman Bernard Tapie. Hij was eigenaar van Adidas, maar verkocht zijn bedrijf. Bij die verkoop, uitgevoerd door de Franse bank Crédit Lyonnais, zou hij enorm benadeeld zijn.

Dat leidde tot jaren van rechtszaken en uiteindelijk tot een schikking: er werd een schadevergoeding van ruim 400 miljoen euro toegekend.

Die schikking zou allemaal doorgestoken kaart zijn geweest: de bemiddelaar in de zaak was namelijk een goede vriend van Tapie. Ook de rechterhand van de huidige IMF-topvrouw zou in het complot hebben gezeten. Lagarde wordt verweten dat zij niet in beroep is gegaan tegen die schadevergoeding van honderden miljoenen, tegen advies van experts in.

De rechters vinden dat Lagarde meer had moeten doen om de schadevergoeding ongedaan te krijgen. 

'IMF zit met een heel groot probleem'

Lagarde werd begin dit jaar nog herkozen als voorzitter van de internationale organisatie die onder meer economische crises moet bestrijden. Door de uitspraak van de rechter kan ook die positie in het gedrang komen, zegt RTL Z-correspondent Stefan de Vries. "Het lijkt me heel sterk dat het IMF vast zal houden aan La Garde. Het is duidelijk dat de organisatie nu met een heel groot probleem zit."

Het bestuur van het het IMF laat in een bijzonder kort persbericht weten in het verleden over de zaak gesproken te hebben en te verwachten dat binnenkort opnieuw te doen.

Het is al de tweede Franse bestuurder van het IMF die in een kwaad daglicht komt te staan. La Garde is de opvolgster van Dominique Strauss Kahn​, die in 2011 het IMF moest verlaten na het grote schandaal met een kamermeisje in New York. "Een veroordeelde topman, kan het IMF dus eigenlijk niet hebben", zegt De Vries.