Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Uber verliest 235 miljoen dollar buiten VS

02 maart 2016 06:39 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30
UberPop was al illegaal in Nederland Beeld © ANP

Dat taxiapp Uber rode cijfers schrijft is geen geheim, maar nieuwe cijfers laten zien hoe enorm de verliezen zijn. In 2014 verloor Uber buiten de VS 235 miljoen dollar (216 miljoen euro) op een omzet van 68,3 miljoen dollar (62,8 miljoen euro).

De 65 niet-Amerikaanse dochterbedrijven van Uber hangen onder een Nederlandse vennootschap, Uber International CV. Dat bedrijf is officieel gevestigd op het adres van een advocatenkantoor in belastingparadijs Bermuda en deponeerde net zijn jaarverslag over 2014 bij de Kamer van Koophandel. 

Het verlies is flink groter dan in 2013. Toen leed de Uber-vennootschap nog een verlies van 32 miljoen dollar.

Marketing en IT
De grootste kostenpost waren de andere operationele kosten (129 miljoen dollar), een post waar bijvoorbeeld marketing- en IT-kosten onder vallen. De verkoopkosten, zoals betalingen aan creditcardmaatschappijen, kosten van mobiele data en terugbetalingen, bedroegen 126 miljoen dollar.

"We zijn een snel groeiend bedrijf dat zwaar investeert om onze diensten aan te bieden in meer mensen in meer steden", zegt een woordvoerster van Uber in een reactie. Het bedrijf achter de taxiapp werd opgericht in 2009 en is inmiddels actief in 400 steden in 68 landen.

De woordvoerster wijst er ook op dat media eerder uitgebreid bericht hebben over de verliezen van Uber. Maar toen ging het bijvoorbeeld om gelekte documenten en niet om een officieel gedeponeerd jaarverslag. 

Ondanks verliezen toekomst verzekerd
Uber International CV exploiteert het intellectueel eigendom van Uber buiten de VS. Dat betekent dat Uber-vestigingen in landen als Engeland, Italië, Duitsland en China een vergoeding moeten betalen aan het Nederlandse bedrijf, om gebruik te maken van het Uber-platform en andere diensten. Verder deelt het ontwikkelingskosten, in 2014 zo’n 17 miljoen dollar, met het Amerikaanse moederbedrijf.

Klanten kunnen bij Uber via hun smartphone een rit bestellen bij professionele taxichauffeurs, maar ook bij particulieren zonder taxivergunning. Vooral die laatste dienst, Uberpop, ligt onder vuur. In november vorig jaar trok Uber Nederland bijvoorbeeld de stekker uit Uberpop, nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor tienduizenden euro's dwangsommen oplegde en het kantoor van 'mogelijk criminele organisatie' Uber binnenviel. 

Ondanks het miljoenenverlies is de toekomst van Uber International CV vooralsnog verzekerd. Het Amerikaanse moederbedrijf geeft de garantie het bedrijf financieel te ondersteunen. Ook heeft de vennootschap voldoende geld in kas: 105 miljoen dollar, een plus van 64,5 miljoen dollar ten opzichte van een jaar eerder. In 2013 sloot Uber International bovendien een lening van 500 miljoen dollar af bij het moederbedrijf.

Miljardeninvesteringen
De afgelopen jaren heeft Uber meer dan $10 miljard opgehaald bij investeerders. Onder andere Microsoft en Google staken geld in de snel groeiende taxiapp, die inmiddels op papier zo'n 62,5 miljard dollar waard zou zijn.

Niet alleen de aandelen van het moederbedrijf zijn populair. In 2015 heeft een dochterbedrijf van Uber International CV 14 miljoen aandelen uitgegeven, die in totaal 1,5 miljard dollar opleverden. Om welk dochterbedrijf in welk land het gaat vermeldt het jaarverslag niet, maar eerder lekte uit dat investeerders in 2015 meer dan $1,2 miljard in de Chinese tak van Uber hebben gestoken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore