Als het eerste lentezonnetje zich laat zien en zelfs midden in de zomer is hij er dagelijks mee bezig: de zoektocht naar het perfecte kerstpakket. Ronald Gravendijk: "Hier zijn honderd man door het hele jaar mee bezig."
In de loods in het Gelderse plaatsje Duiven, onder de rook van Arnhem, is het medio december topdrukte. Een leger van ruim 300 seizoenskrachten legt de laatste hand aan de productie van dit jaar. De ruim 1.500.000 kerstpakketten zijn straks ingepakt en kunnen worden uitgedeeld bij de kleine 50.000 bedrijven in Nederland, België en Duitsland.
Lopendebandwerk
Al sinds de oprichting eind jaren 60 stelt groothandel Makro kerstpakketten samen. Dat begon in het eerste filiaal in Amsterdam, maar het bleek door de jaren zo'n succes dat er - als enige bedrijf in Europa - een apart bedrijfsonderdeel voor werd opgericht. Ronald Gravendijk is hier al vijf jaar eindverantwoordelijk voor. Op zijn visitekaartje staat dan ook 'Directeur Kerstpakketten'.
In december is het volle bak in de productiehal van 12.000 vierkante meter in Duiven. (foto: Makro)
Je kunt hem zo de echte kerstman van Nederland noemen, want weinig mensen kunnen zeggen dat ze het hele jaar bezig zijn met kerstcadeau's. "Het is momenteel lopendebandwerk bij het inpakken, maar achter de schermen zijn we 52 weken per jaar bezig met kerstpakketten. Ik reis met mijn team in het voorjaar naar beurzen in Parijs en Londen om trends te ontdekken."
Miljoenenhandel
Voor de groothandelsketen is het een miljoenenhandel. Makro is goed voor 35 procent van de markt, die circa 175 miljoen euro groot is. Dat betekent een jaaromzet van ruim 60 miljoen euro, waarmee het bedrijf marktleider is in Nederland.
Iets meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking krijgt deze weken weer een kerstpakket, dat dit jaar weer wat luxer mag zijn. "Het blijft erg populair", zegt Gravendijk. "Werkgevers zien dit als hét moment van waardering voor hun medewerkers. Daar draait het om. Het is voor de familie een jaarlijks ritueel. Ik ben zelf vader van twee kinderen en thuis gaat direct die doos open."
Boeren traditie terug in crisis
Een echte Nederlandse traditie dus. "Op het boerenbedrijf kreeg de knecht vroeger een pakket etenswaar mee voor zijn familie. Producten van het boerenland om mee te nemen als hij met de kerst naar huis mocht. Zo is het ontstaan."
Niet lang geleden zag hij dat oorspronkelijke gebruik weer opduiken. "In de crisistijd waren weer heel veel pakketten gericht op etenswaren. Zoals het allemaal begonnen is, met spullen die je in de keuken kunt gebruiken. Maar de afgelopen jaren schuift het weer op naar non-food, met draadmandjes en houten planken voor de presentatie."
Jaarlijks worden er bij Makro 20 tot 25 miljoen producten ingepakt. (foto: Makro)
Al veranderde de inhoud, het bedrag bleef grofweg hetzelfde. "De gemiddelde waarde stijgt weer iets, maar niet enorm. Voor een pakket betaalt een bedrijf bij ons gemiddeld tussen de 30 en 35 euro. Dat is wel zo gebleven."
Zelf uitzoeken
Daarvoor komen zij nog graag persoonlijk langs. "Het uitzoeken is voor veel bedrijven een uitje, waarbij vaak ook onze concurrent wordt bezocht. Ze worden dus goed verzorgd bij ons."
Daarvoor heeft Makro geïnvesteerd in veertien showrooms door het hele land. Een team van zestien accountmanagers bezoekt de echt grote klanten, waaronder ook overheidsorganisaties zitten. "Veel relatie is belangrijk in deze branche. Zeker bij kerstpakketten, want het aantal klanten muteert. Voor de grote bedrijven is een eigen kerstmarkt erg populair. Dat gaan we volgend jaar verder uitrollen."
Een van de showrooms in Vianen, voor het à la carte samenstellen van kerstpakketten. (foto: Makro)
En dat begint gewoon weer in januari. "Na de aftersales-gesprekken gaan we volgende maand door met het thema van 2017. Daarvoor zijn we in november al naar het Verre Oosten geweest, waar we een inkoopkantoor hebben. Verder doen we alles in Europa, waar de trendgevoelige artikelen vandaan komen."
Plannen maken
De komende maanden staan in het teken van strategie. Gravendijk: "Voor dit jaar én de komende jaren. Veel plannen maken, kijken naar kleur- en stijlontwikkelingen op beurzen, de brochure maken. Het is niet alleen heel plat het inpakken van kerstpakketten: we maken een analyse van wat onze klanten willen. Hier zijn honderd man door het hele jaar mee bezig."
Met als jaarlijks hoogtepunt de kerstborrel in Duiven, waar de vierhonderd medewerkers van Makro Kerstpakketten natuurlijk zelf ook een kerstpakket krijgen. "Die pakken ze voor zichzelf in, maar ze weten niet welke ze krijgen. Of ik dat zelf wel weet? Haha, dat ga ik niet zeggen!"