Geld en Werk

Peugeot neemt Opel over voor 2,2 miljard euro

06 maart 2017 07:41 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
AFP

De overname van Opel door PSA Peugeot Citroën is rond. Door de deal ontstaat de op een na grootste autofabrikant van Europa, na Volkswagen.

Het Franse autoconcern heeft daarover een deal bereikt met de huidige eigenaar van het Duitse automerk, het Amerikaanse General Motors (GM). 

Wat is het overnamebedrag?

Volgens een zojuist gepubliceerde verklaring hangt aan Opel en Vauxhall een prijskaartje van 1,3 miljard euro en wordt de Europese financiële tak van GM gewaardeerd op 900 miljoen euro. Peugeot werkt bij de overname van de financiële divisie samen met de Franse bank BNP Paribas.

De Europese tak van GM Financial komt voor de helft in handen van Peugeot en de andere helft wordt van BNP. De twee bedrijven richten daarvoor een zogenoemde joint venture op. Naar verwachting wordt de transactie voor het einde van dit jaar afgerond.

Wat levert het op?

Peugeot denkt dat de jaarlijkse financiële voordelen door de overname in 2026 zullen uitkomen op 1,7 miljard euro, waarvan een groot deel al in 2020 moet zijn gerealiseerd.

De overname zou volgens beide partijen ook goed uit moeten pakken voor Opel zelf. Het is de bedoeling dat de operationele marge stijgt van 2 procent in 2020 tot 6 procent in 2026.

Gaat deze overname banen kosten?

Als het goed is niet. De overname leidde eerder tot grote zorgen in Duitsland en Groot-Brittannië over mogelijk banenverlies bij Opel en Vauxhall. Peugeot-topman Carlos Tavares heeft garanties gegeven voor behoud van werkgelegenheid en fabrieken om die zorgen weg te nemen.

Was het noodzakelijk?

Nogal. Opel maakt al jaren verlies. Sinds 2009 is er zo'n 8 miljard euro verlies gemaakt. Ook nu kleven er voor moederbedrijf GM nog stevige kosten aan de deal. Zo neemt het bedrijf een eenmalige miljardenlast vanwege de verkoop en schikt het voor miljarden aan pensioenverplichtingen.

Is dit een verrassing?

Niet helemaal. Vorige maand werd bekend dat Peugeot in gesprek was met General Motors over een mogelijke verkoop van diens Europese tak en het Britse zustermerk Vauxhall. 

Meer op rtlz.nl

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore