Geld en Werk

Zo bedenkt Ikea hoe we in de toekomst gaan leven

06 juni 2016 11:44 Aangepast: 19 oktober 2017 11:39
Beeld © Alastair Philip Wiper

Als je in een grote stad woont, ken je het wel: steden worden steeds drukker en mensen wonen (te) dicht op elkaar. Hoe houden we dat leefbaar? Deze en andere grote problemen probeert Ikea aan te pakken met het innovatielab Space10. We spraken met de Deense creative director Kaave Pour (26).

Wat doet Space10?

"Space10 is opgezet door Ikea om te onderzoeken hoe we het leven van mensen in de toekomst duurzaam kunnen verbeteren. We kijken naar grote vraagstukken, zoals mensen die steeds ouder worden, steden die voller worden en het oplopende tekort aan grondstoffen. Het lab is opgericht buiten Ikea, omdat innoveren beter gaat van buitenaf dan van binnen."

Thumbnail

Kaave Pour, creative director van Space10

Hoe komt dat?

"Bij Ikea grappen we vaak: de wereld buiten Ikea verandert sneller dan de wereld binnen Ikea. Dat geldt voor veel grote bedrijven: er zijn zoveel routines en processen om het bedrijf te runnen, dat het lastig is om ruimte te vinden voor nieuwe ontwikkelingen. Dat is niet erg, maar als je wilt innoveren, moet je zorgen voor samenwerkingen met mensen van buitenaf."

Wat is jullie uitgangspunt in de projecten?

"We willen kijken naar wat mensen écht nodig hebben. Veel bedrijven zijn goed in het oplossen van problemen, maar je moet als bedrijf ook voorbij de problemen kunnen kijken. Waar dromen mensen van, wat hebben ze in de toekomst nodig? En daarna: hoe kunnen wij daar een rol in blijven spelen?"

Thumbnail

Foto: Zinna Brigh MacEochhaid

Wat is dat, de toekomst?

"Tja, innovatie en toekomst zijn natuurlijk fluffy words. De toekomst is bijna onmogelijk om te voorspellen; waar het ons om gaat is het grotere verhaal. We werken achterstevoren: we maken een plaatje waar we heen willen en werken daar naartoe. Geen megaprojecten om van A naar B te komen, maar juist kleine stapjes. We zeggen hier altijd: hoe langer we aan projecten werken, hoe groter de kans is dat we falen."

Wie werken er in het lab?

"We zijn geen mannen in witte jassen die met uitvindingen komen. Wij zeggen altijd: als wij de slimste mensen in de ruimte zijn, dan zijn we in de verkeerde ruimte. Onze rol is om projecten te faciliteren: ideeën bedenken we dan ook samen met studenten, startups en mensen uit de gemeenschap. Mensen van over de hele wereld komen samen in een soort mini-startups. Vergelijk het maar met de Apple's App Store: een platform waarmee mensen hun ideeën naar het publiek kunnen brengen."

Thumbnail

Space10 werkt met zware thema's, hoe maak je die toegankelijk voor een breed publiek?

"We gebruiken iets wat we playful research noemen om grote onderwerpen visueel aantrekkelijk te maken. We hebben bijvoorbeeld het project Tomorrow's Meatball gedaan, waarbij we alternatieven voor de Zweedse gehaktbal hebben gemaakt, gekeken naar de grote trends in voeding."

Wat komt daar dan uit?

"De gehaktbal was ons canvas, daar hebben we een visual artist en food designer op losgelaten. Daar kwamen onder andere een bal van kunstmatig vlees, een bal van voedselrestjes en een algenbal uit. Je krijgt bij ons geen lange rapporten, maar visuele concepten die je meteen begrijpt. Zo hopen we zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om ook in actie te komen."

Thumbnail

Foto: Lukas Renlund

Alles wat jullie maken moet bijdragen aan duurzaamheid. Hoe doe je dat?

"We werken aan een duurzame manier van leven. Dat gaat niet alleen om spullen, maar ook om gezond leven. Je ziet nu bijvoorbeeld dat nieuwe technologieën ons heel bewegingsloos maken. We zitten veel en hebben ons lijf vaak in dezelfde houding. Daarbij is het is heel makkelijk geworden om alles naar je toe te krijgen in plaats van iets zelf te moeten halen. Die nieuwe technologie is dus niet alleen maar goed voor ons. Maar dat betekent niet dat we technologie moeten veranderen, maar we kunnen wel kijken naar de manier waarop we ermee omgaan. Dat nemen wij mee in onze projecten: we moeten ontwerpen wat gezond is voor mensen, en niet alleen wat gemakkelijk is."

Hoe zie jij de toekomst van wonen? Gaan we alles in huis aansturen met Internet of Things?

"We zijn een beetje losgeslagen op dat vlak in de laatste twintig jaar. Eerst hadden we nog maar een paar apparaten in huis – een tv, een computer – maar met de komst van de mobiele telefoon is alles complexer geworden. Laptops, tv's, smartphones, tablets; alles is ineens verbonden met alles. Ik geloof dat we meer simplistisch moeten gaan kijken naar technologie, zonder schermen met knoppen. Mensen willen niet nog meer accounts en wachtwoorden en instellingen. Je ziet dat al opkomen bij Amazon Echo en Google Home: die apparaten hebben geen visuele bediening meer. Voice-based aansturing is nog maar het begin van waar we heen gaan, denk ik. Er gaan steeds meer dingen komen in ons huis en auto die automatisch doen wat je wilt in een situatie."

Thumbnail

Foto: Alastair Philip Wiper

Heb je nog een advies voor bedrijven die ook willen innoveren?

"Besef altijd dat je onderdeel bent van een groter geheel. Sluit jezelf niet af met één product waar je helemaal op focust, maar zorg dat je open staat voor anderen. Onderzoek hoe wat jij doet, anderen kan helpen om beter te worden en zorg dat je de ideeën van anderen werkelijkheid kunt maken. Als jij enabler bent van de ideeën van anderen, dan word je onmisbaar."

Kaave Pour is komende week in Nederland als spreker op het Internet of Things event in Eindhoven, 7-8 juni, zie iotevent.eu

Thumbnail

Het Space10-kantoor in Kopenhagen. Foto: Alastair Philip Wiper

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore