Geld en Werk

Voormalig topmannen Achmea Health Centers voor de rechter

09 december 2015 12:29 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie daagt twee mannen voor de rechter voor hun aandeel in een geruchtmakende fraudezaak rond de Achmea Health Centers (AHC). Een derde verdachte moet een werkstraf van 60 uur uitvoeren en krijgt 5000 euro boete.

De voormalig directeur van AHC kreeg in 2007 een zogenaamde "blijf- en presteer"-premie voor zijn aandeel in de uitbreiding en ontwikkeling van de Health Centers. Over die bonus moest gewoon loonbelasting worden betaald, maar de directeur verzon een list om hier onderuit te komen.

Volgens het OM liet hij de premie als huur uitbetalen. Dat was mogelijk omdat de verdachte ook panden verhuurde aan AHC. Om dit voor elkaar te krijgen verhoogde hij de huur van de gebouwen met eenzelfde bedrag als de overeengekomen premie. In de praktijk betaalde de directeur daardoor geen belasting over de premie. De aanklager verdenkt de voormalig directeur daarom van het vals opmaken van de huurovereenkomsten.

Faciliteren
De andere gedaagde is de voormalig directievoorzitter van de divisie Zorg en Gezondheid van Achmea, Jeroen van Breda Vriesman. Hij keurde de regeling goed terwijl hij er volgens het OM van op de hoogte was dat die niet door de beugel kon.

Van Breda Vriesman kreeg voor zijn faciliterende rol ook een schikkingsvoorstel van het OM, net als de derde verdachte, maar heeft dit niet geaccepteerd. "Hij beschikt over een sterke procespositie, maar het OM stelde als voorwaarde voor de schikking dat hij het boetekleed zou aantrekken. Dat paste niet", licht zijn advocaat David Schreuders toe. "Hij heeft daarom gekozen om het te laten voorkomen." Van Breda Vriesman moest vorig jaar tijdelijk opstappen als bestuurder van Achmea. Afgelopen juli stapte hij definitief op.

Ook Achmea ​heeft een schikking met het OM getroffen, van 50.000 euro. Daarin is meegewogen dat Achmea zelf melding maakte van de misstand en geen voordeel heeft gehad van de constructie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore