Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Banken zien geen brood meer in steenkool

Een open steenkoolmijn in Duitsland. Beeld © EPA

Steeds meer banken keren steenkool de rug toe. Citigroup is na Bank of America en Crédit Agricole de derde grote bank dit jaar die geen geld meer wil uitlenen aan mijnbouwbedrijven.

Bedrijven die steenkool delven kunnen nieuwe projecten daardoor moeilijker financieren. Bij Citigroup moeten leningen aan zulke bedrijven nu eerst goedgekeurd worden door het topmanagement en voldoen aan strengere ethische richtlijnen. 

De bank claimt zelf dat ze al sinds 2011 minder leningen verstrekken aan de steenkoolindustrie en wil die trend voortzetten.  De Amerikaanse steenkoolsector beleeft een dramatisch jaar, schrijft website Huffington Post. Er gingen al meerdere bedrijven failliet en de leentarieven schoten explosief omhoog. Dat banken als Citigroup zich voorzichtig opstellen is dus niet alleen maar omdat ze zich zorgen maken om het milieu, maar vooral het beperken van risico's voor de bank zelf. 

Zorgen om klimaat
Toch zijn er wel degelijk tekens dat ook de bankensector zich zorgen maakt om het klimaat. Zes grote Amerikaanse banken deden vorige week een oproep aan wereldleiders met een 'stevig klimaatakkoord' te komen op de VN-klimaattop in Parijs. Citigroup was een van de ondertekenaars.

Ook centrale bankier Klaas Knot sprak zich gisteren uit over klimaatverandering. Net als zijn Britse evenknie Mark Carney, maakt hij zich zorgen: "Klimaatverandering zal op verschillende aspecten van de samenleving impact hebben. Het zal de economie raken, en het zal ook de financiële sector kunnen raken. Bijvoorbeeld verzekeraars, die zullen met andere schadeprofielen geconfronteerd worden, er zullen aansprakelijkheidsconflicten gaan ontstaan. En er is ook zoiets als decarbon bubble: is er niet te veel geïnvesteerd in CO2 houdende grondstoffen en technieken, en moet daar niet op worden afgeschreven? Dat zijn allemaal realistische risico's."