Geld en Werk

Eerlijke Bankwijzer haalt hard uit naar Aegon: op 11 punten een 1

21 december 2016 06:04 Aangepast: 21 december 2016 09:59

Eerlijke Bankwijzer, de organisatie die duurzaamheid in het bankwezen wil bevorderen, heeft een vernietigend oordeel over bank-verzekeraar Aegon. De instelling scoort op maar liefst 11 terreinen het laagst mogelijke cijfer.

Het positieve nieuws is dat de Bankwijzer over de gehele linie een verbetering ziet in het duurzaamheidsbeleid van banken. Daarbij kijkt de organisatie naar welke eisen banken stellen aan bedrijven die ze financieren.

Klimaatbeleid houdt niet over

Maar op het gebied van klimaatbeleid en belastingontwijking laten de meeste banken het nog steeds afweten. Zo heeft Rabobank geen regels om kolenwinning bij door hen gefinancierde bedrijven tegen te gaan en hebben Aegon en Delta Lloyd geen beleid om oliewinning uit teerzanden tegen te gaan.

Ook vragen Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot niet van bedrijven waarin zij investeren om niet naar olie te boren in ‘kwetsbaar noordpoolgebied’.

Positieve punten

Toch ziet de Bankwijzer ook positieve punten. Zo scherpten vier banken (ABN, ING, Rabo en Triodos) hun regels voor dierenwelzijn aan. ABN investeert bijvoorbeeld niet meer in bedrijven met kistkalveren of legbatterijen.

Ook willen zes banken (waaronder Aegon) niet meer investeren in steenkoolwinning en elektriciteit uit steenkool.

Voor Nederlanders duurzaam belegd

Aegon zegt in een reactie dat de slechte score vooral het resultaat is van een nieuwe scoringsmethode. "Eerder werd er alleen naar de Nederlandse score gekeken, nu opeens naar de hele groep", zegt een woordvoerder. Voor Nederlandse klanten wordt er alleen maar duurzaam belegd, benadrukt de bank-verzekeraar.

Volgens het bedrijf is niet mogelijk om vanuit Nederland allemaal strenge regels op te leggen aan bedrijfstakken in andere landen. "Je kunt niet verwachten dat een grote internationale groep als Aegon meteen het beleid kan aanpassen. Wij hebben als regel dat we alleen beleid maken dat we waar kunnen maken."

`