Geld en Werk

KvK betaalde ex-directeur 132.000 euro te veel

12 november 2015 11:00 Aangepast: 13 november 2015 12:38

De Kamer van Koophandel (KvK) wil een te hoge afkoopsom terughalen bij een regiodirecteur. De directeur kreeg ruim 132.000 euro te veel. Dat blijkt uit onderzoek van nieuwszender RTL Z.

Harm van Veldhuizen was tot eind 2013 directeur van de KvK-vestiging Gooi-, Eem- en Flevoland. Uit het deel van de jaarrekening van de KvK dat niet online staat, blijkt dat de vestiging hem bij zijn vertrek 'een bovenmatige ontslagvergoeding' heeft uitgekeerd. De Kamer van Koophandel is nu verwikkeld in rechtszaken om het te veel betaalde bedrag terug te krijgen.

Normering topinkomens
Het verslag vermeldt niet welke ontslagvergoeding de ex-directeur meekreeg. Uit de meest recente WNT Jaarrapportage van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat die vergoeding 207.500 euro bedroeg. Volgens de rapportage gold voor Van Veldhuizen onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) een maximum van 75.000 euro.

Dat betekent dat de Gooise vestiging van de KvK de directeur 132.500 euro te veel aan ontslagpremie betaalde. Volgens de jaarrapportage moet de KvK de zogenoemde 'onverschuldigde betaling' terughalen bij de directeur.

Terugvorderingsactie
De Kamer van Koophandel bevestigt de zaak. Woordvoerder Ursul Schaap wijst erop dat de KvK sinds vorig jaar geen regionale vestigingen meer kent, maar is samengesmolten tot één landelijke organisatie. "De nieuwe Kamer van Koophandel heeft geconstateerd dat de ontslagvergoeding van de heer Veldhuizen niet conform de Wet Normering Topinkomens is. Daarom heeft de nieuwe Kvk de ontslagvergoeding begin 2014 direct aangevochten, en een terugvorderingsactie ingesteld voor het te hoge bedrag."

Om het geld terug te halen, moest de KvK ook een rechtszaak aanspannen tegen Van Veldhuizen. Deze zaak heeft de organisatie eind vorig jaar verloren. "We zijn direct in hoger beroep gegaan. Dat loopt nog", zegt de woordvoerder. Van Veldhuizen werd begin 2014 directeur bij uitgeverij ANWB Media. Hij was gisteren en vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Vaker
Afgelopen jaar bleek vaker dat (semi-) publieke instellingen hun topfunctionarissen soms méér betaalden dan de Wet Normering Topinkomens toestaat. Al dan niet onder dwang van de overheid, moeten zij die overschrijdingen terugvorderen. Dergelijke zaken spelen onder meer bij de zorginstellingen Sint Franciscus Vlietland Groep, Careyn en Atlant, en de hogeschool Artez.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore