Geld en Werk

Het lerarentekort op middelbare scholen is groot: 'Er staat niemand voor de klas'

09 september 2017 19:40 Aangepast: 09 september 2017 19:41
Rector Gert-Jan Kloos had vacatures voor 6 docenten openstaan. Beeld © RTL Nieuws

De middelbare scholen zijn weer begonnen, maar er staan amper docenten voor de klas. Als oplossing hebben scholen noodgedwongen onbevoegde leraren aangenomen. "Je hebt als school niet zoveel keuze."

Op het Edith Stein College, een middelbare school in Den Haag, hadden ze een hele waslijst aan vacatures. "Ik zocht een docent Nederlands, wiskunde, scheikunde, biologie, geschiedenis en lichamelijke opvoeding. Dat is een behoorlijke lijst", vertelt rector Gert-Jan Kloos.

Het tekort is te danken aan veel ervaren docenten die met pensioen zijn. Er is maar weinig jonge aanwas. Danny Smulders werkt bij online vacaturesite Meesterbaan: "Ik heb net gekeken, er staan nog 600 vacatures online. Het schooljaar is begonnen en er staat niemand voor de klas."

Onbevoegde docenten

Er is vooral een tekort aan docenten Nederlands, wiskunde en Engels. Scholen moeten zich in allerlei bochten wringen om toch goede leraren te vinden.

Op het Edith Stein College zat er niets anders op dan een onbevoegde docent voor de klas te zetten. Docent Jiwan Does: "Ik ben bevoegd docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Voor het vak geschiedenis ben ik nog niet bevoegd. Ik ben hard bezig om mijn diploma te halen."

Gestegen vacatures per vak:

Aantal vacatures 2015 2017
Groepsleerkracht 232 1292
Nederlands 562 821
Wiskunde 676 811
Engels 626 748
Natuurkunde 399 520
Economie 313 439
Duits 293 350
Biologie 247 307
Scheikunde 190 241
Frans 158 237

De cijfers zijn tot juli 2017. Bron: meesterbaan.nl

Maandenlange werving

Maar er zijn ook scholen waar docenten voor de klas staan zonder ervaring. "Dat vind ik een slechte zaak", zegt Annemarie Thomassen. Ze is hoofd afdeling voortgezet onderwijs ICLON. "Als je naar de dokter gaat, wil je ook niet geholpen worden door een onbevoegde dokter. Het is heel erg belangrijk dat er goed gekwalificeerde docenten voor de klas staan. Dat is noodzaak."

Maar zijn die amper te vinden. De nood is zelfs zo hoog dat scholen eind maart al zijn begonnen met de werving. "Je hebt als school niet zoveel keuze", zegt rector Kloos. "Geen lessen of lessen geven door nog niet bevoegde collega's: dat is een probleem waar wij mee te maken hebben."

Thomassen: "Het is zo belangrijk dat wij nu echt actie moeten ondernemen. Dat betekent dat universiteiten iets moeten gaan doen aan toelatingseisen. Vakverenigingen in het voortgezet onderwijs moeten ook iets aan doen aan het tekort. We moeten met z'n allen de schouders er onder zetten." Want anders loopt het lerarentekort alleen maar verder op. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore