Van machinist tot reclamefotograaf: werkende 65-plussers vind je in alle beroepen. Vijf AOW'ers vertellen waarom ze nog niet met pensioen willen en liever doorwerken. Schilderlerares Zwaantien (70): "Mijn opa stopte al toen hij 65 was en is toen heel erg ziek geworden. Toen zei hij: de enige oplossing is dat ik weer ga werken."
Jan (69) surveilleert bij examens: "Ik krijg zelfs vakantiegeld en winstdeling"
Op zijn 62ste ging Jan, destijds accountmanager bij een hypotheekbank, met vroegpensioen. "Toen heb ik een jaartje niks gedaan. Maar niet werken beviel niet." Hij werkte als huizenoppasser, bracht rechtbankdossiers rond en reed rechters naar de gedwongen opname van psychiatrische patiënten. Tegenwoordig surveilleert hij tien tot twintig uur per week bij examens van het ROC NOVA-college. "Ik zie erop toe dat studenten zich aan de regels houden, maar we maken ook grapjes, ik stel ze op hun gemak en ik geef uitleg. Bovendien heb ik leuke collega’s. Het gaat mij om dat contact." Als je langer wilt doorwerken, moet je er echt zelf achteraan, zegt Jan. Bijvoorbeeld door net als hij een uitzendbureau binnen te stappen: "Er is daar altijd wel wat te vinden en het levert financieel nog wat op ook."
Gerrit (66) is machinist: "Het is geen moeten meer, maar gewoon leuk"
Hij was ruim 40 jaar machinist bij NS toen Gerrit met pensioen ging. "Ik had zoiets van: en nu? Ik hou van wandelen en fietsen, maar op een gegeven moment ben je wel uitgewandeld en -gefietst." Nu werkt hij twee of drie dagen per week als machinist voor Arriva. "Als ik na mijn werk naar huis ga, voel ik me goed. Ik ben toch bezig geweest. Ik hou ook van het contact met collega’s en reizigers. En het is heel flexibel: als ik volgende week niet wil, word ik ook niet gebeld door Arriva." Hij blijft het werk niet voor altijd doen. "Over een jaartje heb ik het denk ik wel gezien."
Hans (66) zoekt werk: "Ik verveel me eigenlijk de hele dag"
Hans was jarenlang textielverkoper, maar toen de crisis begon en veel textielfabrieken omvielen, ging ook zijn zaak failliet. "Dat is nu zo'n tien jaar geleden. Ik heb daarna wel wat gesolliciteerd, maar kwam nergens binnen. Toen ik nog werkte als verkoper, kwam ik met mijn stoffen bij fabrieken, bedrijven en inkopers, zoals bij de HEMA en V&D. Ik kwam elke dag onder de mensen, dat mis ik nu heel erg." Hans ziet zijn familie en kleinkinderen graag, maar heeft verder niet zoveel omhanden. "Ik zit eigenlijk de hele dag thuis en dat valt me niet mee. Ik weet ook niet waar ik moet beginnen, maar ik wil weer werken."
ZIE OOK: Doorwerken na je 65ste : 'Mensen beseffen niet dat werken gezond is'
Zwaantien (70) geeft schilderlessen: "Stoppen doe ik alleen als ik ziek word"
"Ik heb 35 jaar schilderles gegeven op het mbo. Nu geef ik cursussen in een galerie aan mensen die belangstelling hebben voor kunst. Ook schilder ik veel zelf", zegt Zwaantien. "Ik hoef het niet te doen. Ik kan ook thuisblijven en ik heb genoeg geld om andere leuke dingen te doen. Maar het is een gewoonte om te werken. Ik zou zonder werk veel moeite hebben om mijn dagen in te vullen." Ze werkt nog altijd voltijd. "Mijn opa heeft tot zijn 96ste doorgewerkt. Hij stond de hele dag koeien uit te benen. Daarmee stopte hij toen hij 65 was. Daarna is hij heel erg ziek geworden. Toen zei hij: de enige oplossing is dat ik weer ga werken."
Willem (74) is fotograaf: "Ik maak me druk als ik het niet druk heb"
Willem werkt al bijna 50 jaar als zelfstandig reclamefotograaf en is niet van plan daarmee te stoppen. "Ik heb veel plezier in mijn werk en krijg nog veel opdrachten van vaste klanten. Ik reis voor mijn opdrachtgevers en sta midden in de samenleving. Ik heb daarnaast heus wel vrije tijd. Dan fotografeer ik veel en beheer ik de website Regiobeeldbank." Willem heeft een eigen studio die hij bovendien niet zomaar verkocht krijgt. "Maar ook als ik hem morgen zou verkopen, zou ik hem kleiner terughuren."