Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Doorwerken na je 65ste: 'Mensen beseffen niet dat werken gezond is'

Beeld © ANP

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar hun pensioen, maar bijna 200.000 Nederlanders die de AOW-leeftijd hebben gehaald, werken langer door. Als het werk fysiek niet te zwaar is, is dat zelfs heel gezond. En financieel kan het ook geen kwaad.

Een 89-jarige Brit werd wereldberoemd omdat hij op zijn oude dag een baan zocht. Hij ging naar eigen zeggen dood van verveling zonder werk. Ook in Nederland zijn er heel wat ouderen die weigeren met pensioen te gaan.

Gezonder door je werk

Zo'n 178.000 mensen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar zijn nog altijd aan het werk, volgens cijfers van het CBS. "Mensen beseffen niet altijd dat werken een bron van gezondheid kan zijn. Ook na je 65ste", zegt David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing. 

ZIE OOK: Gerrit (66) is machinist: "Het is geen moeten meer, maar gewoon leuk"
 
Een verklaring is volgens hem dat je, als je je lichaam actief blijft gebruiken, het blijft trainen. En dan blijft het ook beter functioneren. "Dat geldt voor je spieren, je hart en je longen, maar ook voor de geest. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder werken, vaker ziek zijn."

Het zwarte gat

Van Bodegom begrijpt heus wel dat niet iedereen kan, laat staan wil doorwerken. “Er zijn mensen met heel zware beroepen, zoals stukadoors. Dan heeft het lichaam slijtage en raakt het overbelast. Ook kunnen sommigen het plotseling wegvallen van werk goed opvangen met reizen, hobby’s en kleinkinderen.”

Maar, zegt hij, andere mensen worden juist depressief als ze niet meer werken. Zij vallen in het gevreesde zwarte gat. soms zonder dat ze het door hebben. "Ik zie dat echt veel. Werk kan veel levensplezier geven. Als je dan met pensioen gaat, ben je van de ene op de andere dag geen expert meer in je werk, maar zit je thuis achter de geraniums."

Boeren en bouwers

De meeste 65-plussers die nog werken, doen dat parttime: gemiddeld 19 uur per week. Het grootste deel werkt minder dan 12 uur, maar er zijn ook ouderen die voltijds werken. Dat gaat echt niet alleen om mensen die de hele dag zittend werken. 

Beroepen met relatief veel hardwerkende AOW’ers zijn bestuurders van voertuigen of machines, persoonlijke dienstverleners en boeren, zoals tuinders en veetelers. In de zorg en de bouw, fysiek zware beroepen, werken veel minder mensen die de 65 zijn gepasseerd.

Onbetaald werk telt ook

Heb je de AOW-leeftijd eenmaal bereikt,dan bepaal niet jij, maar je werkgever of je langer mag doorwerken. Een werkgever mag jou dan volgens de wet met pensioen sturen, al zou je liever blijven. Zoek je als 65-plusser daarna werk in een ander beroep: je kunt het proberen als ZZP'er en er zijn zelfs speciale uitzendbureaus voor ouderen.

Volgens Van Bodegom staat in ieder geval vast dat het goed is om aan de slag te blijven na je 65ste. "Dan gaat het echt niet alleen om betaald werk. Vrijwilligerswerk, mantelzorg of je kinderen of kleinkinderen helpen in hun bedrijf is ook werk."

Salaris verdienen na je 65ste

Als je AOW ontvangt en eventueel pensioen, kun je toch gewoon betaald worden voor je werk, zegt het Nibud. Je salaris heeft geen invloed op de hoogte van je AOW of pensioen. Het kan zelfs gunstig uitpakken, omdat je als AOW’er minder belasting betaalt. Het tarief over je inkomen is nog maar 19,1 procent. Bovendien mag je bij sommige pensioenfondsen je pensioen pas later laten ingaan. Tegen de tijd dat je echt wilt stoppen, krijg je dan een hoger pensioen.

Bron: Nibud