Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Ik kan niet werken want mijn hond is ziek', wat moet je doen?

Beeld © iStock

Je huisdier is ziek, een vriend heeft je nodig of je relatie is uit. Zo maar wat voorbeelden waarbij je je officieel niet ziek mag melden, maar je echt even andere prioriteiten hebt dan te gaan werken. Wat doe je dan? En mag je dan wegblijven van je werk?

"Ben je wel eens niet naar je werk gegaan omdat je liefdesverdriet had, omdat je hond of kat ziek was of om een andere bijzondere reden en hoe reageerde je baas toen?" vroegen wij eerder deze week op Facebook.

Zieke hond

"Onze hond kreeg een zware epileptische aanval net toen ik op het werk was (nachtdienst). Mijn man belde mij. Mijn collega gaf direct aan dat ik naar huis moest gaan. Zij zou blijven totdat ik terug was. Ik was hier heel erg blij mee. Wat fijn dat ik zoveel begrip kreeg. Je huisdier betekent zoveel voor je", reageerde Laura.

"Mijn ex dreigde zichzelf iets aan te doen en ik moest de hele nacht op hem in praten. Gelukkig had ik een meelevende werkgever", schrijft Sherida.

Minder begrip

Maar niet iedereen kon rekenen op zo veel begrip. Zo schreef Amy dat haar ex-man van de ene op de andere dag van haar wilde scheiden. "Ik ben toen een week thuisgebleven van mijn werk. Daarna gaf ik aan dat ik nog niet in staat was te werken, maar moest ik toch komen." Amy liet naar eigen zeggen vier pallets met dure noten naar beneden vallen en werd daarom ontslagen.

Hoe rot je je er ook over voelt, officieel is een verbroken relatie of een ziek huisdier geen reden om je ziek te melden, zegt arbeidsrechtjurist Joris van Vliet van het Juridisch Centrum voor Ontslag & Arbeidsrecht. "Waar het om gaat is de vraag of je zelf te ziek bent om te werken. Die vraag moet een bedrijfsarts beantwoorden. Maar ik acht de kans klein dat een bedrijfsarts je arbeidsongeschikt verklaart omdat je huisdier ziek is."

Enorme impact

Ook een woordvoerder van ArboNed, dat door bedrijven wordt ingeschakeld als mensen (langdurig) ziek zijn, zegt dat bijvoorbeeld de ziekte van een dier geen reden is om je ziek te melden. "Maar ik kan me goed voorstellen dat de ziekte of het overlijden van een huisdier enorme impact heeft en heel verdrietig kan zijn. Wij adviseren mensen en bedrijven dan om met elkaar in gesprek te gaan en samen een oplossing te bedenken. Spreek bijvoorbeeld af dat je thuis werkt of dat je overuren of een vakantiedag opneemt."

Dat is ook het advies van Van Vliet: probeer samen een oplossing te vinden. "Je maakt geen vrienden met je werkgever door je hiervoor ziek te melden", waarschuwt hij. "Dus probeer vervelende situaties te voorkomen door het gesprek aan te gaan."