Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Meeste uit je werkdag halen? 'Werk hard en ga om half 6 naar huis'

Beeld © ANP

Toch nog even een uurtje langer overwerken? Slecht plan, vindt Stewart Butterfield, de oprichter van fotodeelsite Flickr en Slack, een chatapp voor kantoor. "Werk hard en ga daarna naar huis", is zijn mantra.

"De meest productieve werknemers zijn degene die om half 6 naar huis gaan, maar zich op het werk super goed kunnen focussen", zegt hij volgens Business Insider. "Mensen kunnen zich maar zes tot acht uur per dag aandachtig concentreren."

Effectief werken is nog best lastig

Het is echter niet altijd even gemakkelijk om je werkdag ook daadwerkelijk zo in te delen dat je ook daadwerkelijk dat takenlijstje af krijgt. Zo werkt Slack bijvoorbeeld zelf met 80 verschillende soorten software, terwijl het slechts 350 werknemers heeft. Het gevolg: ze zijn veel tijd kwijt met het vinden van de juiste bestanden in de juiste programma's, in plaats van hun werk. Gelukkig heeft Butterfield daar een oplossing op bedacht: zijn eigen chatsysteem Slack.

Butterfield begint natuurlijk niet voor niets over 'effectief werken'. Hij wil even reclame maken voor zijn nieuwe chatbot, waaraan je verschillende programma's kunt toevoegen. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld aan de slackbot te vragen wat het adres is van die ene klant en daarna meteen je loonstrookje op te vragen. Echter: op dit moment zijn er nog te weinig gebruikers om het programma helemaal te finetunen. En hij zou het natuurlijk leuk vinden als meer mensen het gaan gebruiken.

We kunnen helemaal niet multitasken

Of je daarvoor gevoelig bent of niet: Butterfield is niet de enige die pleit voor een korte, maar effectieve werkweek. We denken vaak dat we meer gedaan krijgen door te multitasken, maar daar is ons brein helemaal niet geschikt voor. Microsoft deed ook onderzoek naar het fenomeen, en ontdekte dat het mensen gemiddeld 15 minuten kost om terug te keren naar belangrijke projecten nadat ze gestoord werden door een e-mail, telefoontje of ander bericht. 

Uit ander onderzoek blijkt vrouwen die meer dan 40 uur per week werken, meer risico lopen op ernstige ziekten als kanker en hartaandoeningen. Als de werkweek meer dan 60 uur duurt, verdriedubbelt het risico om ziek te worden. Bij mannen is dat risico kleiner. Het verschil: vrouwen zorgen vaak ook nog voor de kinderen en het huishouden.

In Zweden gaan ze nog een stapje verder

In Zweden gaan ze zelfs nog een stap verder door te experimenteren met 6-urige werkdagen. "De hoop is dat de productiviteitswinst genoeg compenseert zodat de macro-economie er niet op achteruit gaat", zei Ronald Dekker, arbeidseconoom aan Tilburg University, daarover. "Dat kan alleen werken in landen waar de productiviteit en het inkomen hoog is."

De Japanse overheid heeft daarentegen een heel ander probleem: daar probeert de regering eerst het aantal werknemers dat zelfmoord pleegt of een hartaanval krijgt door de hoge werkdruk in te dammen. Vorig jaar waren er maar liefst 1456 gerapporteerde zaken van mensen die zich letterlijk doodwerkten, een record.

Meer op rtlz.nl: