Geld en Werk

Verveeld op het werk? Dat is slecht voor je

03 augustus 2016 12:11 Aangepast: 30 juli 2017 19:00
Beeld © Getty

Verveeld op het werk? Even voor je uitstaren is goed voor de creativiteit, gaven eerdere onderzoeken aan. Maar écht verveling is niet goed. Je wordt er (kort door de bocht gezegd) minder goed van in je werk. Maar wat helpt om er weer een beetje plezier en zin in te krijgen?

Hoogleraar Wilmar Schaufeli van de Universiteit Utrecht onderzocht, samen met een team van andere wetenschappers uit verschillende landen, de vraag of werknemers zich minder snel vervelen als ze meer vrijheid hebben in hun werk ('job crafting'). Daarvoor volgden ze drie jaar lang 1630 hoogopgeleide Finse werknemers met verschillende beroepen, zoals artsen, docenten, wetenschappers, werknemers in sales en managers. 

Er zijn veel onderzoeken over verveling op het werk gedaan, maar nog niet onder specifiek hoger opgeleiden. Terwijl zij een groter risico lopen op een 'bore-out' omdat ze vaker overgekwalificeerd zijn voor het werk en een saaie baan anders kunnen ervaren.

'Verzin maar wat', helpt niet bij een doodverveelde werknemer 

Eerst het slechte nieuws: veel vrijheid op het werk hebben, gaat niet altijd verveling tegen. Als een werknemer eenmaal verveeld raakt, neemt hij of zij minder snel nieuwe uitdagingen aan en komt diegene in een negatieve spiraal terecht. In het ergste geval verliest een collega zijn interesse, blijkt uit een eerder onderzoek. Het helpt dus niet zomaar om tegen een verveelde collega te zeggen: "Verzin maar wat, je hebt de vrijheid."

Sterker nog: misschien heeft iemand in dat geval juist even een steuntje in de rug nodig voor een 'kickstart' om daarna weer op eigen kracht verder te kunnen. En het helpt ook niet zoveel om iemand eens in de zoveel tijd een nieuwe opdracht te geven en daarna weer terug te sturen naar het 'oude' werk. Uiteindelijk zijn de effecten 'uitgewerkt' en is de kans dat iemand dagdromend achter zijn computer belandt, groot.

Gemotiveerde werknemers moet je juist wél vrijheid geven

Wanneer het wél goed gaat, is er weinig aan de hand. Werknemers die zich uitgedaagd voelen, zijn beter gemotiveerd en productiever. Ook komen ze vaker met nieuwe ideeën en leren ze sneller nieuwe vaardigheden aan, waar het bedrijf ook weer van profiteert. Het is daarom belangrijk om al vroeg signalen van werknemers op te pikken dat ze toe zijn aan iets nieuws, zeggen de wetenschappers.  ​

Arts Luc Swinnen zei eerder dat over het algemeen 15 procent van de mensen met een kantoorbaan last heeft van verveling op het werk.

Meer op rtlz.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore