Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Waarom word je altijd ziek op vakantie?

Beeld © ANP

Je hebt weken kei- en keihard gewerkt. Nog even de mailbox legen, de laatste dingen overdragen aan een collega. En dan is het eindelijk tijd vakantie. Zon, zee, lekker eten. Tot je op dag één hartstikke ziek wordt.

Bekend probleem?

Het ligt aan je adrenalineniveau, onderzocht de Universiteit Tilburg. Tijdens het werk staan veel mensen continu onder spanning, ze moeten dingen af hebben, presteren en deadlines halen. Je lichaam maakt op dat moment adrenaline aan. Omdat je elke dag werkt, raakt je dus gewend aan deze stof. Daardoor merk je het niet dat je je even wat minder voelt, want die klachten worden onderdrukt.

Ook 's avonds komt je lichaam niet tot rust, want de productie van adrenaline gaat dan gewoon door. Als je na zo'n periode ineens op vakantie gaat, raakt je immuunsysteem uit balans en ben je vatbaarder voor ziekte. 

Liever kijken dan lezen?

Sla dat werksprintje voordat je op vakantie gaat daarom over en zorg er juist voor dat je de werkdruk langzaam afbouwt, zegt huisarts Gé Donker en werkzaam bij Nivel, onderzoeksinstituut voor gezondheidszorg. "Draag werk over aan collega's die dat wellicht heel graag willen doen of schuif wat op. Soms gaat het twee keer zo snel als je uitgerust bent. Ga ook niet meteen op vakantie, maar kick eerst even af en pak de reis een beetje relaxt aan."

Ga je aankomend weekend al weg? Het helpt ook om te sporten op de avond of dag voordat je vertrekt, blijkt uit het onderzoek van universiteit Tilburg. Daarmee raak je overtollige adrenaline kwijt en het zorgt ervoor dat je lichaam erna in een herstelmodus gaat. En daardoor ga je alweer rustiger op vakantie. 

Meer op rtlz.nl: