Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vrij tussen kerst en oud en nieuw? Deze mensen niet

Beeld © Getty images

Veel Nederlanders hebben de laatste week van het jaar vaak een paar dagen vrij. Maar er zijn ook beroepen waar het tussen kerst en oud en nieuw juist heel druk is en er helemaal geen vakantie kan worden opgenomen.

Advocaten, accountants en notarissen; voor veel van hen is de laatste week van het jaar extra druk. Zij worden vaak nog ingeschakeld voor het regelen van zaken die bij bedrijven tot het laatste moment vooruit geschoven zijn. 

Maar wat voor nóg meer drukte zorgt zijn de veranderingen in de fiscale wetgeving. Met Prinsjesdag worden plannen bekend gemaakt en die wetten worden pas in oktober of november behandeld in het parlement. Bedrijven en particulieren kunnen dan pas zaken gaan regelen die niet kunnen wachten tot het nieuwe jaar.

Verhoging overdrachtsbelasting

Dit jaar heeft Maarten Benard, partner belastingadvies en specialist btw bij BDO, het druk met wijzigingen in de regelgeving voor overdrachtsbelasting en btw. Als je een stuk grond koopt om er een huis op te bouwen, dan betaal je nu 6 procent overdrachtsbelasting, maar na 1 januari wordt er in een aantal gevallen 21 procent btw geheven. Als particulier is de btw een kostenpost, zodat je liever nu nog die 6 procent overdrachtsbelasting betaalt. 

Bij BDO is het ook nog eens extra druk omdat bij kantoren van het bedrijf in het buitenland minder mensen vrij nemen. Als zij vragen hebben voor hun collega's in Nederland, zijn daar minder mensen om ze te beantwoorden. Daarnaast worden er in de laatste week van het jaar sowieso nog veel vastgoeddeals afgesloten. 

'Decemberpaniek'

En die transacties moeten vaak door een notaris worden bekrachtigd, voor hen ligt de eindejaarsdrukte dus nog meer in de laatste dagen van het jaar. Patrick van Zoelen, kandidaat-notaris en partner van notariskantoor Eekhoff CS, ziet ook dat klanten in december nog snel zaken willen regelen. ''Vanaf september wordt het dan elke maand drukker en in december breekt dan paniek uit.''

Maar net als Benard ziet hij ook dat wijzigingen in fiscale regels pas de laatste weken van het jaar bekend worden en dat bedrijven en particulieren dan pas zaken kunnen gaan vastleggen.

De week voor kerst is het druk met klanten die op kantoor komen om volmachten te tekenen. En deze week is er volle bezetting om de aktes op te maken, hij weet dan ook niet beter dan dat je in december geen enkele dag kunt vrij nemen.

Advocaten

Ook advocaten hebben het in de dagen tussen kerst en oud en nieuw nog druk, vertelt Frank Penders, advocaat arbeids- en ondernemingskwesties bij Gimbrère. Bij bijvoorbeeld incasso-opdrachten en het leggen van beslag moet een advocaat daar een laatste klap op geven. Bedrijven willen dat soort zaken nog graag in het oude jaar afhandelen.

Ook willen ze dan nog afscheid nemen van overbodige werknemers. Als dat met wederzijds goedvinden gebeurt (en een zak geld) dan moet dat nog in het oude jaar worden vastgelegd. Een enkele keer wordt er op oudejaarsavond nog met een oliebol in de hand onderhandeld via appjes en mails, vertelt Penders.

Schuiven met bv's

Grotere ondernemingen schuiven aan het eind van het jaar nog binnen hun organisatiestructuur, bijvoorbeeld om fiscale redenen, vertelt advocaat Paul Zieltjens, gespecialiseerd in ondernemingsrecht bij Gimbrère. In sommige bv's kunnen bijvoorbeeld nog fiscaal compensabele verliezen zitten en het kan dan nuttig zijn om activiteiten van de ene naar de andere bv over te hevelen om die optimaal te benutten.

De afgelopen jaren was het aantal dagen dat hij tussen kerst en oud en nieuw vrij was op een hand te tellen, zegt Zieltjens. Het prettigst vind hij het als hij de laatste week in de afrondende fase zit. "Maar als er wat misgaat, dan zit je een paar dagen tot 22:00 uur op kantoor."  

Doorwerken op oudjaarsavond

Maar met kerst hebben Benard, Van Zoelen en Zieltjens nog nooit hoeven werken. En omdat oudjaarsdag dit jaar op zaterdag valt, verwachten zij dan ook vrij te zijn. Op zaterdag wordt er niet gewerkt bij het kadaster, waar de vastgoedtransacties geregistreerd worden. 

Maar Van Zoelen kent wel een collega die op oudjaarsavond nog wel eens doorwerkt om bepaalde aktes vast te leggen voor bedrijven. Dat kan, want die worden doorgaans niet opgenomen in openbare registers voor onroerend goed bij het kadaster.