Geld en Werk

Oud-PVV'ers: 'Werk misgelopen om politieke verleden'

09 september 2017 11:06 Aangepast: 09 september 2017 18:46
De partij van Geert Wilders wil bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 in tientallen gemeenten meedoen.

Naast bedreigingen en sociale uitsluiting zeggen verschillende voormalig lokale- en regionale PVV-politici dat zij ook moeilijker aan een baan komen door hun verleden bij de partij.

Dat blijkt uit een rondgang onder 21 oud-PVV'ers door NRC Handelsblad. Acht van hen beweren dat zij na hun partijverleden gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. Dit omdat zij naar eigen zeggen 'een stempel' hebben opgekregen.

Uit de gesprekken blijkt dat mensen met een vaste baan in het bedrijfsleven weinig te vrezen hebben. Maar de voormalige PVV-politici die moeten solliciteren of nieuwe opdrachten moet binnenslepen, lopen tegen problemen aan.

Afgewezen

Sommigen kregen daadwerkelijk te horen dat het PVV-verleden reden was voor afwijzing. "We gaan het toch niet doen, omdat u een PVV-achtergrond heeft", kreeg oud-bestuurslid Antoine Jansen van de provincie Limburg te horen bij het mislopen van een opdracht als projectmanager.

Voormalig PVV-beleidsmedewerker Bart Brands vertelde bij een sollicitatiegesprek dat hij bij de PVV zat. "'De PVV? Oh, daar gaat mijn opdrachtgever iets van vinden', werd me gezegd. Ik heb de baan niet gekregen", zegt hij tegen de krant.

PVV breidt uit

De PVV is op dit moment alleen actief in de gemeenteraad in Almere en Den Haag. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 wil de politieke partij in ruim zestig gemeenten meedoen.

Geert Wilders wilde deze zomer bekend maken in welke gemeenten zijn partij definitief meedoet, maar dat bleek niet haalbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`