Geld en Werk

Huishoudens betalen een derde meer milieubelastingen dan industrie

10 augustus 2016 06:01 Aangepast: 30 juli 2017 17:30
In Rotterdam waren op 19 februari 51,2 miljoen vaten opgeslagen Beeld © ANP

De vervuiler betaalt? Nee hoor. De industrie is verantwoordelijk voor 80 procent van de uitstoot van broeikassen, maar betaalt veel minder milieubelastingen en -heffingen dan huishoudens, blijkt uit cijfers van het CBS.

In totaal incasseerde de overheid vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en milieuheffingen. Vooral huishoudens mochten hun portemonnee trekken: zij betaalden twee derde van het totale bedrag. Producenten droegen het andere deel bij. Het verschil is al jaren groot, ondanks ambitieuze plannen uit de politiek om de CO2-uitstoot en milieuvervuiling terug te dringen.

Alhoewel huishoudens nog geen vijfde uitstoten van alle broeikaseffecten, betalen ze de helft van de energiebelastingen, die onder andere wordt geheven op aardgas en elektriciteit. In totaal bracht 4,5 miljard euro in het laatje. De reden? De tarieven van de energiebelasting zijn hoger voor kleinverbruikers zoals huishoudens en lager voor grootverbruikers zoals producenten.

Autobezitters zijn melkkoe

Bezit je een auto? Dan verdien je een bloemetje. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Staat 15 miljard euro 'verdiende' met accijnzen op brandstof en andere belastingen voor automobilisten. Het overgrote deel kwam uit de accijnzen op benzine en overige minerale oliën: 7,9 miljard euro. Motorvoertuigen (bpm) en motorrijtuigenbelasting en belasting op nieuwe personenauto’s leverden respectievelijk 1,5 en 5,5 miljard euro op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van