Geld en Werk

Minister Schultz wil nieuwe regels voor zelfrijdende auto's

24 november 2015 15:58 Aangepast: 24 november 2015 17:37
Beeld © ANP

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil het Europese verkeersverdrag aanpassen voor zelfrijdende auto's.

Nederland heeft in de eerste helft van 2016 het voorzitterschap van de Europese Unie. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil in die periode de zelfrijdende auto op de Europese agenda zetten, meldt de minister.

Huidige Europese regels stellen onder het Verdrag van Wenen dat een bestuurder altijd de controle over zijn voertuig (of dier, het verdrag komt uit 1968) moet houden. Dat is bij zelfrijdende auto's uiteraard niet nodig, maar zolang dat verdrag in Europa van kracht is, heb je hier niks aan zo'n autonome wagen.

Sneller en veiliger
Daarom wil de minister het verdrag aanpassen, zodat veelal Amerikaanse ontwikkelaars van zelfrijdende auto's ook in Europa de weg op kunnen. De minister ziet in zelfrijdende auto's voordelen voor 'duurzame mobiliteit, verkeerveiligheid en betere doorstroming van het verkeer'.

Tijdens gesprekken met makers van zelfrijdende auto's zoals Google, Tesla, Nissan en Mercedes heeft de minister gevraagd wat zij van de overheid nodig hebben op het vlak van onder meer regelgeving. Zo moet er ook worden gewerkt aan een digitale infrastructuur rondom nieuwe soorten en bestaande voertuigen.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore