Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hema gaat vloggers opleiden: 'Briljante marketingactie'

Beeld © ANP

De Hema huurt acht bekende vloggers in om kinderen te leren vloggen. Achterliggende gedachte: als ze via de Hema vloggen dan doen ze er ook hun inkopen voor het nieuwe schooljaar.

Het is een van de meest briljante marketingacties van het jaar in de retail", looft hoogleraar retailmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen Laurens Sloot de actie, die zaterdag van start gaat. Hij geeft vier belangrijke redenen:

1. Timing
Omdat jongeren (en hun ouders) in voorbereiding op het nieuwe schooljaar zo verleid worden die inkopen bij Hema te doen. "Met deze actie bereiken ze een hele grote jonge doelgroep, die bovendien uiteindelijk mogelijk meer koopt dan schoolspullen, zoals kleding en apparatuur", legt hij uit.

2. Binding met het bedrijf
Het vormen van een community, zodat de jeugd zich thuis voelt bij het bedrijf. "Op die manier blijft Hema ook jong van geest en wordt het niet een soort Blokker, waar de jeugd van zegt: leuke winkel, maar vooral voor mijn ouders", aldus Sloot.

3. Grote doelgroep bereiken
Via de jongeren worden ook de ouders bereikt. Als jongeren enthousiast zijn, zijn ouders dat misschien ook. "Ik ben zelf vader van drie pubers en weet inmiddels: het merk dat jij drinkt, dat drinken zij in ieder geval níet", vertelt Sloot. "Wij denken altijd dat jongeren naar hun ouders kijken, maar misschien is het nog wel eerder andersom."

4. Winkel gekoppeld aan online
Het bedrijf verbindt op een mooie manier online met de fysieke winkels. "Dit is een mooi voorbeeld van omnichannel", het gebruiken van verschillende kanalen, vertelt Sloot. 

Thumbnail

De vloggers die Hema inhuurt om op de Academy les te geven. (Foto: ANP)

Een woordvoerster van de Hema draait er ook niet omheen: "Wij willen natuurlijk heel graag in deze periode van het jaar waarin het schoolassortiment belangrijk is, jongeren naar de winkel trekken om bij ons te komen winkelen."

'Ultieme vorm van eigen identiteit ontdekken'

Het warenhuis is al langer bezig om jongeren aan zich te binden, onder meer met workshops om zelf schoolspullen te versieren. "We richten ons op het laten ontdekken van hun eigen identiteit en de ultieme vorm is natuurlijk jezelf filmen en vlogs maken", legt de woordvoerster uit. "En het grote voordeel is dat ze op deze manier inkopen bij ons komen doen."

Wat Hema aan de professionele vloggers betaalt? "Dat gaan we natuurlijk niet zeggen."

"Ze hebben allemaal hun eigen tarief, de een is duurder dan de ander", is het enige dat de woordvoerster er over kwijt wil.

Prijs: contract bij influencerbureau

Jongeren die de lessen willen volgen zullen dat via de livestream moeten doen, want bijna alle lessen zijn al volgeboekt.

De wedstrijd is open voor scholieren tussen de 11 en 18 jaar, al controleert de Hema er volgens de woordvoerster niet echt op. Per week zijn er concertkaartjes voor Martin Garrix te winnen en waardebonnen tot 125 euro. De hoofdprijs is een contract bij een agentschap dat YouTubers begeleidt.