Geld en Werk

Leuk werk? Dan moet je niet in Nederland zijn

06 januari 2016 22:03 Aangepast: 03 augustus 2017 21:44
Beeld © EPA

Wie op zoek is naar een leuke baan in Europa moet niet in Nederland zijn. Op de ranglijst van landen met goede banen staan we op de tiende plek. Wat doen we verkeerd?

Tenminste, dat blijkt uit onderzoek van Glassdoor Economic Research, het economische bureau van de Britse vacaturesite Glassdoor.

Eerst maar even het ranglijstje van de 16 Europese landen die het bureau onderzocht. De beste banen vindt je in:

1. Estland
2. Noorwegen
3. Groot-Brittannië 
4. Oostenrijk
5. Denemarken
6. Duitsland
7. Zwitserland
8. België
9. Finland
10. Nederland
11. Frankrijk
12. Ierland
13. Italië
14. Portugal
15. Griekenland
16. Spanje

Gekeken naar kwaliteit en kwantiteit
Maar hoe definieer je eigenlijk een goede baan? Glassdoor mixte daarvoor de kwaliteit van een baan met de kwantiteit. Er werd gekeken naar hoe groot de kans is dat je een baan vindt in een land, naar hoeveel werk er is en hoe hoog de werkloosheid is. En dan wordt er nog gekeken naar wat voor baan je daadwerkelijk krijgt als je er een vindt.

Nederland komt er dan nogal bekaaid vanaf. We hebben veel tijdelijke banen en wordt er veel onvrijwillig in deeltijd gewerkt, en daarom scoren we slecht.

Op sommige gebieden doen we het redelijk. Onze werkloosheid en jeugdwerkloosheid zijn bijvoorbeeld relatief laag in vergelijking met de rest van Europa, maar nergens scoren we echt goed, terwijl Duitsland bijvoorbeeld af en toe wel meedoet in de top.

Thumbnail

Flexibele arbeidsmarkt helpt niet mee
"We doen het misschien wat minder goed dan we soms zelf denken", constateert econoom Mathijs Bouman, die erg van dit soort lijstjes houdt omdat we in Nederland soms wel een denken dat we het allemaal goed doen.

"Gelukkig zijn er ook landen die het slechter doen maar dat zijn landen die hard getroffen zijn in de eurocrisis de afgelopen jaren", zegt hij. Italië Spanje, Portugal en Griekenland doen het daardoor slecht  

Juist doordat de Nederlandse arbeidsmarkt zo flexibel is scoren we slecht. "Dit is eigenlijk een steun in de rug voor de vakbonden of sommige arbeidseconomen die zeggen dat we zijn doorgeschoten in de flexibilisering", aldus Bouman.

Flexibilisering heeft ook goede kanten
Toch is er ook nog wel het een en ander af te dingen op het onderzoek, zegt hij. Zo is er bijvoorbeeld niet gekeken naar wat iemand verdient. Ook is er geen informatie meegenomen over inkomensverschillen.

Een andere misser is dat de kans op een baan wordt bepaald door te kijken naar de werkloosheid, zegt Bouman. Volgens hem zou er eerder gekeken moeten worden naar hoe vaak een baan vrij komt. Ook de hoeveelheid vacatures en hoe dynamisch de arbeidsmarkt is zou moeten meetellen. Dat is namelijk precies waar een flexibele arbeidsmarkt om draait.

'Op nummer 1 komen we nooit'
"Ze nemen alleen maar de slechte kanten van een flexibele arbeidsmarkt mee in hun indicator, namelijk dat je minder zekerheid hebt, maar ze nemen niet de goeie kanten mee", zegt Bouman. In een flexibele markt heb je waarschijnlijk vaker een kans om een lege bureaustoel in te nemen.

De onderzoekers zijn wel van plan om die indicatoren binnenkort mee te nemen in een andere publicatie. En dan kunnen we, volgens Bouman, makkelijk stijgen naar plek 5. "Maar op nummer 1 komen we nooit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore