Economie

Sacré bleu! Champagnemaker plant wijngaarden in Engeland

10 december 2015 18:47 Aangepast: 04 augustus 2017 10:30

Het prestigieuze Franse champagnehuis Taittinger maakt een pikant uitstapje naar Zuidoost-Engeland. De streek Kent is goed genoeg bevonden om schuimwijn te produceren.

Het klinkt als vloeken in de kerk, maar nu geeft zelfs president Pierre-Emmanuel Taittinger van het gelijknamige chique champagnehuis het toe. Een kwalitatief hoogstaande mousserende wijn kun je prima produceren buiten de Champagnestreek.    

Kalkrijke bodem 
Taittinger is daarmee het eerste Franse champagnehuis dat druiven voor bubbels verbouwt in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf koopt een stuk land van 69 hectare nabij het dorpje Chilham (iets meer dan 1500 inwoners), in het graafschap Kent.

Een streek waar overigens al jaren met succes schuimwijn wordt geproduceerd dankzij de kalkrijke bodem en de opwarming van de aarde. Die mousserende wijn mag officieel geen champagne heten, de Fransen hebben er immers een streng beschermde naam van gemaakt.

Thumbnail

Er wordt 4 miljoen pond uitgetrokken voor het project, waarvan 55 procent wordt ingelegd door Taittinger en het overige deel door Britse investeerders. In feite een koopje voor de Fransen, uitbreiden in eigen land is peperduur.

Zo kost het kopen van land voor nieuwe wijngaarden rondom thuishaven Reims ruim 2 miljoen euro per hectare, terwijl je in Kent een bedrag tussen de 83.000 en 97.000 euro betaalt, becijfert The Guardian. 

De eerste druiven van het ras chardonnay, pinot noir en pinot meunier worden in 2017 aangeplant. De nieuwe wijn krijgt de naam Domaine Evremond mee, een eerbetoon aan de 17e eeuwse Franse essayist en bon vivant Charles de Saint-Evremond die champagne introduceerde aan het Britse Hof. 

Verrassende stap
Wijnexpert Nikolaas Klei, schrijver van de Omfietswijngids, spreekt van een verrassende stap. "Het verbaast me wel. Niet zozeer qua productie aangezien de grondsoort en het klimaat zo goed als gelijk zijn. Maar er wordt nu nauwelijks schuimwijn geïmporteerd vanuit Engeland. Het is prijzig en wordt vooral door de Engelsen zelf opgedronken", vertelt Klei aan RTL Z.

Daar kan over enkele jaren verandering in komen. Taittinger verwacht over vijf jaar de eerste flessen te vullen. "We geloven dat we met onze 80 jaar ervaring een Engelse schuimwijn van hoge kwaliteit kunnen produceren. Ons doel is om iets van echte topkwaliteit te maken in een steeds gematigder klimaat in het Verenigd Koninkrijk, iets wat niet te vergelijken is met champagne of andere mousserende wijn", aldus de president van het champagnehuis.

Thumbnail

Pierre-Emmanuel​ Taittinger met zijn Britse partner Patrick McGrath.

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste exportmarkt van Taittinger, een kwart van de verkopen buiten Frankrijk gaat naar de Britten. Saillant detail: dat de verschillen in kwaliteit tussen champagne en Britse schuimwijn steeds kleiner worden, bleek wel bij blinde proeftests in 2010 en recenter in oktober van dit jaar. Daar versloegen de Engelse wijnen de champagnes. 

Er bestaat overigens ook mousserende wijn van Nederlandse bodem. Zo produceren de Limburgse wijnhuizen Apostelhoeve en Raarberg een eigen Brut met druiven die groeien op de mergelbodem rondom Maastricht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore