Geld en Werk

We betalen volgend jaar 5,6 miljard aan motorrijtuigenbelasting

23 december 2016 02:01 Aangepast: 29 juli 2017 10:00
Beeld © ANP

In 2017 ontvangt de overheid 58 miljoen euro meer motorrijtuigenbelasting. Dat komt mede doordat belastingvoordelen voor hybride auto's zijn afgeschaft. Vorig jaar verdiende de Staat nog zo'n 5 miljard aan auto's en andere motorvoertuigen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het grootste deel van de gestegen inkomsten gaat naar de provincies. Zij krijgen 34 miljoen euro meer binnen.

Een deel van de motorrijtuigenbelasting wordt namelijk geheven door het rijk en een deel door de verschillende provincies. Volgend jaar ontvangt het rijk 4 miljard uit de motorrijtuigenbelasting en de provincies de rest, zo'n 1,6 miljard euro dus.

Gelderland wordt duurder, Zuid-Holland goedkoper

De ene provincie rekent hogere tarieven, opcenten geheten, dan de andere. Daardoor betalen automobilisten in sommige provincies meer dan in de andere.

De provincies Gelderland, Friesland en Flevoland verhogen hun tarieven, maar Zuid-Holland verlaagt ze juist, terwijl Groningen een eerdere tariefsverhoging terugdraait.

De laatste jaren zijn de opbrengsten uit motorrijtuigenbelasting flink gestegen. In 2008 ging het nog om iets meer dan 4 miljard euro. De motorrijtuigenbelasting beslaat zo'n 3 procent van alle inkomsten die de overheid via belastingen ontvangt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore