Geld en Werk

Baas Beslist.nl hekelt Google-praktijken: 'Helft bezoekers kwijt'

16 juni 2017 18:42 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Het kantoor van vergelijking- en shoppingsite Beslist.nl in Arnhem. Beeld © ANP

Sinds Google met zijn concurrerende dienst Shopping is begonnen, verloor de grootste Nederlandse vergelijkingssite Beslist.nl de helft van zijn bezoekers. Volgens ceo Kees Verpalen is er sprake van oneerlijke concurrentie.

Na zeven jaar onderzoek gaat de Europese Commissie internetgigant Google naar verwachting een recordboete opleggen. Die kan oplopen tot miljarden euro's omdat het bedrijf zijn dominante marktpositie zou hebben misbruikt.

De baas van Beslist.nl hekelt de handelswijze van Google, dat zijn eigen vergelijkingsdienst Google Shopping standaard hoger in de zoekresultaten toont. Hij vergelijkt het met voorrang krijgen op de snelweg. "Google is een commerciële partij en zij hebben een snelweg aangelegd. Daar mag iedereen op rijden en voor iedereen zou hetzelfde tarief gelden", zegt Verpalen tegen RTL Z.

Toegang geweigerd

Maar door de komst van Google Shopping zijn de zaken veranderd. "Daarmee hebben ze een nieuwe busdienst verzonnen. Alleen hebben ze zichzelf het exclusieve recht gegeven om op die snelweg te rijden. Andere busdiensten weigeren ze de toegang", besluit hij zijn analogie.

Het gevolg is dat Beslist.nl fors omzet verloor. Verpalen: "Ten opzichte van de periode voordat ze met Google Shopping zijn begonnen zijn wij inmiddels gehalveerd in bezoekersaantallen."

Lees verder: Recordboete voor Google verwacht om misbruik marktpositie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore