Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Shell benoemt opnieuw vrouw in top bedrijf

Jessica Uhl werkt sinds 2004 voor Shell. Beeld © Shell

De Amerikaanse Jessica Uhl wordt de nieuwe chief financial officer bij oliereus Shell. Ze volgt de Brit Simon Henry op, die sinds 2009 cfo was.

Henry blijft tot maart aan als cfo en zal tot juni volgend jaar in dienst blijven om Uhl te assisteren in haar nieuwe functie, schrijft het Brits-Nederlandse bedrijf. Uhl is de tweede vrouw in korte tijd die een hoge functie binnen het bedrijf verovert. Sinds begin dit jaar is de Nederlandse Marjan van Loon bestuursvoorzitter van Shell Nederland. Zij volgde Dick Benschop op.

'Diversiteit belangrijk'

Shell is blij met een vrouw in de raad van bestuur, maar het bedrijf ontkent dat het feit dat zij een vrouw is een rol heeft gespeeld bij de benoeming. Diversiteit is volgens ceo Ben van Beurden wel erg belangrijk voor Shell. "We hopen dat Jessica's succes anderen zal inspireren om zich te realiseren hoeveel ze in hun mars hebben", stelt Van Beurden in een schriftelijke verklaring. 

De Amerikaanse is niet de eerste vrouw in het bestuur van Shell, zij werd onder meer voorgegaan door Judy Boynton, Linda Cook en Roxanne Decyk. De executive board bestaat nog wel uitsluitend uit (acht) mannen, onder aanvoering van de Nederlander Van Beurden.

Werkzaam voor Citibank en Enron

Uhl werkt sinds 2004 in verschillende functies voor de oliemaatschappij. Ze begon haar carriére bij de Amerikaanse Citibank en van 1997 tot 2003 werkte ze voor Enron, het bedrijf dat in 2001 failliet ging vanwege grootschalige boekhoudfraude. 

De huidige fco Henry gaat bij Shell met pensioen, hij is niet expliciet gevraagd om op te stappen, zegt een woordvoerster van Shell.