Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Succes Afribol: van de braderie naar de AH to Go

De moeder van Beng bakte de Afribollen eerst zelf.

Z'n moeder verkocht haar Afribollen eerst alleen op markten en aan familie, maar Beng Gwanmesia vond dat niet snel genoeg gaan. Hij ging een rondje bellen en nu verkoopt de familie tienduizenden Afribollen via de AH to Go.

Minimaal 20.000 Afribollen, een oliebol maar dan op z'n Afrikaans, wil Beng verkopen deze winter. Van de opbrengst gaat 12 cent per bol naar het goede doel, er zitten 4 bollen in een zakje. Het goede doel is in dit geval een sociaal initiatief dat de ziekenhuiskosten van de bevalling voor zwangere vrouwen in Kameroen betaalt.

Het recept van m'n moeder

De kosten voor een bevalling in een ziekenhuis in Kameroen zijn maar 30 euro. Beng: "M'n moeder wilde echt iets creëren om geld te verzamelen voor de dames in Kameroen die sterven bij de bevalling omdat ze geen geld hebben. Dat kon m'n moeder echt niet hebben."

''Ze heeft gewoon iets lekkers gemaakt om geld mee te verdienen en ze is spokesperson van Health Promoters geworden. Het recept is van m'n moeder. Ze heeft het zelf bedacht.'' Het recept is een combinatie van traditionele Nederlandse, Afrikaanse en Caribische elementen. De buitenkant is van kokos, de bol bevat rumrozijnen en voor een beetje pit is er een snufje cayennepeper toegevoegd.

Kleinschalig

"Ze begon kleinschalig met een aantal vrouwen. Maar als je het verschil wilt maken, moet je groot denken. Je moet het groot aanpakken'', zegt Beng.

Hij heeft daarom vorig jaar een excel-bestand gemaakt en alle supermarkten gebeld en gezegd: ik heb een nieuw product. ''Op een voicemail van Albert Heijn had ik m'n verhaal gedaan en werd ik teruggebeld. Kreeg ik een belletje: we willen met je praten.''

Thumbnail

Moeder en zoon. (Foto: Patricia Steur voor de Health Promoters)

Beng is daarop op bezoek gegaan bij de AH en de bollen vielen in de smaak. ''Ze werden enthousiast en helemaal 'Wonderfull': ze liggen nu in de winkel. Sinds deze week.''

Tienduizenden bollen bakken

Beng en z'n moeder hadden wel een probleem met de grote hoeveelheden bollen die gebakken moesten worden. ''We dachten we kunnen het niet meer met de hand aan, we hebben een machine nodig. Toen zijn we bij de leverancier van machines gaan kijken, mijn moeder, oma en ik.''

Thumbnail

Tegenwoordig worden de Afribollen bij een professionele bakker gemaakt. 

Beng wilde eerst zelf een productieruimte opzetten, maar werd toch geadviseerd om het door een bakker te laten maken. Dat is veiliger, de investeringen zijn zeer hoog en de bakker heeft alle certificaten. Nu maakt bakkerij Kerssens in Heiloo de bollen.

Ze gaan hard

En sinds deze week liggen de bollen in de winkel. "M'n opa is ze vanochtend zelf gaan halen in de winkel en had alweer de laatste te pakken. Ze gaan hard! Ik weet niet hoeveel we gaan verkopen, we moesten een aantal pallets afleveren. We hebben ruim 20.000 bollen afgeleverd. We kijken hoe het loopt", zegt Beng.

Of de familie nog meer producten gaan verkopen? ''Dat is toekomstmuziek, we moeten even kijken hoe het met de Afribol gaat.''

Bron: RTL Z / Erik Rezelman