Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ondernemers halen vier ton op voor platform van privédocenten

Danique Wiltink en Adine Tjeenk Willink

De Nederlandse ondernemers Danique Wiltink (32) en Adine Tjeenk Willink (29) hebben 400.000 euro opgehaald voor een investering in hun startup Nimbles, een platform waar ouders en tutors (privé-docenten) elkaar kunnen ontmoeten. "Onze missie: 1 miljoen leerlingen meer zelfvertrouwen geven."

"Als je bijles nodig hebt, ben je te laat. Wij bieden kinderen niet éénmalig, maar structureel een paar uur per week ondersteuning. Leren moet weer leuk worden", zegt oprichter Danique Wiltink tegen RTL Z in reactie op de kapitaalinjectie voor Nimbles.

Het is geen huiswerkbegeleiding die Nimbles aanbiedt, maar het koppelen van tutors aan ouders. Tutors zijn geen bijlesdocenten, maar meer een soort privé-trainers.

Huiswerkgroepjes werken niet

Wiltink: "Vroeger had ik een huiswerkinstituut, maar huiswerkbegeleiding werkt totaal niet. Het is meer een veredelde kinderopvang, vooral doordat het in groepen is. Je moet de kinderen zelf aanspreken en zelfstandig maken. Zo ben ik ook begonnen met tutors, met nu lange wachtlijsten van ouders."

Wiltink en Willink hebben Nimbles vooral opgezet omdat een "boyfriend vinden makkelijker is dan een goede leraar zoeken voor je kind", zei Wiltink eerder in een TedTalk:

Daarbij zag ze problemen voor haar eigen huiswerkinstituut. "Ik dacht twee jaar terug: mijn markt gaat ooit gedisrupt worden, dan kan ik het beter zelf doen." 

Exclusieve aandacht

De meeste ouders met kinderen die in de problemen komen, zoeken nu op 'bijles'. Ze willen niet dat hun kind achterloopt en willen niet zelf het huiswerk verhoren, analyseert Wiltink. "Het antwoord is dus privé-tutoring. Je kunt denken dat dat zielig is, maar dat is het niet. De kinderen krijgen nu eindelijk de aandacht die ze op school of thuis al lang niet meer krijgen. Exclusieve aandacht, dat is wat ze willen."

"Doordat beide ouders nu vaak werken, heeft niemand zin in heibel over huiswerk en op school lossen ze het ook niet op. Daarom hebben we een tutor die een goede planning maakt, het huiswerk overhoort, samen kijkt hoe het nu gaat en niet pas achteraf gaat bijspijkeren." In het buitenland is het al heel gebruikelijk, stellen de ondernemers. "Vroeger had je de moeder die met een kopje thuis zat en nu ze werkt, zit de private tutor thuis."

Samen willen ze de term tutor in Nederland introduceren. Wiltink: "'Mijn kind heeft een private tutor' klinkt beter dan 'mijn kind heeft bijles'."

Uitgebreide screening

Wiltink: "Het concept voor het platform is af, we zijn klaar om het landelijk uit te rollen. We hebben nu 150 klanten en 50 tutors op ons platform staan, in Amsterdam en Rotterdam. De tutors hebben we gescreend, gereviewd, getraind en ze hebben een verklaring van goed gedrag." 

800 tutors hebben zich al aangemeld bij Nimbles, maar de goede screenen is nog best moeilijk. "Er zitten zoveel slechte en ongemotiveerde mensen tussen, dat is wel een dingetje. We zijn streng." 

Mag je ook 50 euro per uur vragen?

"De tutoren mogen zelf hun tarief bepalen", legt Wiltink uit. "Het is een vrije markt die we nu openbreken. Wij bepalen het tarief niet zelf. We hebben ook tutoren van 70 euro per uur. En juniors met een tarief tussen 10 en 20 euro, seniors tussen de 20 en 30 euro en professionals met een tarief van 35 euro plus."

De ouders bepalen zelf wat ze voor de tutors willen betalen. "Net als bij de kapper."

Buitenland

Een deel van de 400.000 euro gebruiken de dames nu voor het screenen van de docenten. Ook wordt het platform verder ontwikkeld en wordt er geld besteed aan de marketing. 

Het platform wordt nu eerst in heel Nederland uitgerold, daarna gaan de ondernemers ook in het buitenland kijken. "Dat is het plan voor 2018, maar we gaan eerst Nederland uitrollen. Wat we doen, moeten we goed doen. Onze missie is: over vijf jaar 1 miljoen leerlingen meer zelfvertrouwen hebben gegeven, met behulp van een private tutor."