Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bingewatchen: het lijkt ontspannen, maar 'is slecht voor je gezondheid'

Beeld © ANP

Lekker op de bank het nieuwste seizoen van Narco’s aan het kijken? Of een dag vrij om Game of Thrones te kunnen bingewatchen? Stop ermee, want het is slecht voor je gezondheid, blijkt uit onderzoek.

Urenlang die ene serie kijken voelt misschien heel ontspannen. En misschien kun je ook niet echt stoppen met kijken na die cliffhanger, maar bingewatchen kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat staat in een nieuw onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Clinical Sleep Medicine. 

3 uur 8 minuten

De onderzoekers vroegen 423 mensen tussen de 18 en 25 jaar naar hun kijkgedrag, maar ook naar hun slaappatronen. Ze definieerden bingewatchen als het achter elkaar kijken naar meerdere opeenvolgende afleveringen van dezelfde serie, op televisie, laptop, computer of tablet. 

Ruim 80 procent zegt met enige regelmaat op de bank te ploffen om te bingewatchen. Ze kijken dan drie of vier afleveringen achter elkaar, en komen gemiddeld 3 uur en 8 minuten niet meer achter hun scherm vandaan. 20 procent van de ondervraagden doet dat zelfs meerdere keren per week, zeker als een nieuw seizoen van een serie uitkomt.

Slapeloosheid

Alle ondervraagden bleken vermoeider te zijn en slechter te slapen. Ook vielen ze moeilijker in slaap, omdat ze nog te alert waren. Sommigen meldden zelfs symptomen van slapeloosheid. De bingewatchers hadden 98 procent meer kans om slecht te slapen dan mensen die niet eindeloos afleveringen van een serie achter elkaar keken.

De gevolgen van bingewatchen zijn niet beperkt tot een nachtje slecht slapen. Als dat een paar weken achter elkaar gebeurt, omdat je per se die serie met 7 seizoenen wil kijken, dan kan het dat je minder alert bent op je werk of achter het stuur. Het belang van slaap 'wordt enorm onderschat', stelt slaapconsulent Els van der Helm.

Prestaties minder

"We presteren minder en je merkt ook veranderingen in je immuunsysteem, waardoor je bijvoorbeeld minder goed een virus of verkoudheid kan afslaan", zegt RoberOexman van het Sleep to Live Institute tegen Business Insider. 

De Gezondheidsraad waarschuwde onlangs nog dat te veel zitten slecht is. "Als je beweegt, is de doorbloeding in je lichaam beter", zegt cardioloog Menno Baars van Hartkliniek Nederland. "Door te bewegen laat je je hart sneller kloppen, daardoor blijft het hart getraind en dus gezond. 

Wie slaapproblemen wil voorkomen, kan dan het beste in het weekend kijken, en het liefst niet 's avonds. En stop met kijken een uur voor je gaat slapen, aldus de onderzoekers. 

Bron: RTL Z / Carien ten Have
Meer over