Geld en Werk

Zwakt Londense beurs eisen af voor megabeursgang Saudi Aramco?

09 september 2017 08:18 Aangepast: 09 september 2017 18:54
De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud (midden) is de drijvende kracht achter de beursgang van Saudi Aramco. Beeld © ANP

Beurzen vechten om de beursgang van het enorme Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. De beurs van Londen moet daarvoor nog wel de eisen die aan bedrijven worden gesteld versoepelen.

Saudi-Arabië wil minder afhankelijk worden van olie-inkomsten. Daarvoor heeft kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud een enorm investeringsplan bedacht. Het geld daarvoor moet worden opgebracht door het gedeeltelijk naar de beurs brengen van Saudi-Aramco.

Dit mega-olieconcern is een stuk groter dan Shell. De waarde wordt geschat op zo'n 800 tot 1000 miljard dollar. De Saudiërs zelf gaan zelfs uit van 2.000 miljard dollar.

Vijf tot tien keer Shell

Shell is nu op de beurs een kleine 200 miljard euro waard. Saudi Aramco is dus vijf tot tien keer meer waard.

Saudi-Arabië wil in eerste instantie 5 procent van de aandelen naar de beurs brengen. Dat betekent een opbrengst van 50 tot 100 miljard dollar.

Wall Street of Londen?

Grote kanshebbers om Saudi Aramco binnen te halen zijn New York en Londen. Maar de Londense beurs heeft een probleempje. Volgens de beursregels moet er minimaal 25 procent van de aandelen van een bedrijf naar de beurs worden gebracht.

Maar de Saudiërs willen dus in eerste instantie maar tot 5 procent gaan. En er zijn ook nog andere eisen waar bij een beursgang van Saudi Aramco niet aan zal worden voldaan.  

Onrust

Dat zorgt voor commotie in Groot-Brittannië. De autoriteiten denken er over na om die eisen te versoepelen, maar dat leidt tot vragen van parlementaire commissies.

De beursautoriteiten gaan nu na of er draagvlak is om de eisen aan te passen. Dat proces moet 13 oktober zijn afgesloten. Voor het eind van het jaar zou er dan een verklaring over het beleid moeten zijn.

Ook bezwaren bij anderen

Wall Street zou nog favoriet zijn voor Saudi Aramco, maar de beurs in Londen werkt er hard aan om het concern te verleiden, te hard voor sommigen.

Zo moeten Groot-Brittannië na Brexit aantrekkelijk zijn voor bedrijven, maar niet door de hoge standaarden voor corporate governance af te zwakken, zo heet het.

Vorige maand benadrukte het Institute of Directors dat de regels niet zouden moeten worden versoepeld, terwijl eerder de pensioenbeheerder Royal London Asset Management daar tegen was.

Nieuwe notering is aantrekkelijk

Beurzen willen graag nieuwe noteringen hebben, helemaal als ze van de omvang van Saudi Aramco zijn. Een notering van het grootste bedrijf ter wereld levert immers prestige op en het zegt ook iets over de aantrekkelijkheid van de beurs.

Verder levert het veel geld op, zei RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra eerder. Bij een beursgang op zich moeten al provisies worden betaald en dat geldt dus ook als er eventueel later meer aandelen naar de beurs gaan. Ook moeten beursfondsen elk jaar een vergoeding betalen aan de beurs.

Advocaten, notarissen, bankiers

En een beursnotering levert een hoop werk (en dus geld) op voor een heel legertje aan advocaten, notarissen en bankiers. Volker Wessels Stevin had bij de beursgang een beurswaarde van 2 miljard euro en die beursgang leverde 20 miljoen euro op.

Als je dat loslaat op Saudi Aramco, dan zou het om 2 miljard gaan, rekende Veenstra eerder op de achterkant van een bierviltje uit. Waarschijnlijk zal het bij een megaconcern als Saudi Aramco relatief om een kleiner bedrag gaan, maar het blijft de moeite waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van