Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Halen we ons geld van de bank bij een negatieve spaarrente?

Beeld © ANP

Negatieve rente en spaargeld gaan niet goed samen. Want bij een rente in de min halen zullen mensen overwegen hun geld van de bank te halen en in een oude sok te stoppen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. En dat een negatieve rente waarschijnlijk niet veel verder zakt dan -0,75 procent voor de grootzakelijke klanten zoals in Zweden en Zwitserland.

Nu de rente steeds verder zakt, ontstaat bij consumenten de angst dat op zeker moment ook de spaarrente negatief wordt. Is die angst terecht? En op welk moment haalt de consument zijn spaargeld van bank? We vroegen het aan Klaas Knot, president-directeur van De Nederlandsche Bank.

Lage rente, een kwestie van perceptie

Volgens Knot is het in de eerste plaats een zaak van de banken en hun commerciële overwegingen of de spaarrente wel of niet in de min duikt. Wel wijst hij erop dat er te veel gefocust wordt op het absolute niveau van de rente: "Je moet rente natuurlijk bekijken in relatie tot de geldontwaarding, tot de inflatie. Een rente van 1 procent en een inflatie van 1 procent is beter voor de mensen dan een rente van 8 procent en een inflatie van 10 procent."

Dat klopt natuurlijk als een bus, maar de consument heeft het vooral over hoeveel rente hij op zijn spaargeld krijgt. Wordt die rente negatief, dan komt er een moment dat we ons spaargeld van de bank halen. Knot gelooft echter niet dat dat moment snel aanbreekt: "Dat soort effecten treden niet meteen op op het moment dat de rente negatief wordt. En dat komt doordat, als de rente beperkt negatief wordt, we een klein bedrag aan de bank moeten gaan betalen omdat de bank ons spaargeld op een rekening zet. Het alternatief - het geld van de bank halen en thuis neerzetten - is ook niet aantrekkelijk. Dat betekent dat mensen moeten investeren in een kluis, of misschien een beveiligingsinstallatie op hun huis."

Negatieve rente, onbekend terrein 

Zolang er kosten verbonden zijn aan het aanhouden van cash geld thuis, zullen negatieve rentes er dus niet meteen ertoe leiden dat mensen hun spaargeld massaal van de bank halen. Maar wanneer komt het omslagpunt? "Daar weten we eigenlijk nog weinig over. De negatieve rentes waarover we het vandaag de dag hebben, zijn rentes die niet van toepassing zijn op consumenten, maar op grootzakelijke klanten. In Europa zitten we daar nu op -0,4 procent, in Zweden en Zwitserland op -0,75 procent. Het einde is dus nog niet helemaal in het zicht, maar voor mijn gevoel ligt daar niet veel ruimte meer."

Rente blijft de komende jaren laag

Als we er vanuit gaan dat het inderdaad niet zo’n vaart zal lopen, dan blijft de hamvraag natuurlijk: hoe lang blijft die rente nog laag? Knot: "Dat hangt natuurlijk af van wat de inflatie gaat doen. Als deze gaat doen wat we verwachten, dan blijft de rente laag tot 2018, 2019. Maar ik heb geen glazen bol: als er toch weer onverwachte economische ontwikkelingen zijn waardoor de inflatie sneller of juist teruggaat, dan zullen we opnieuw naar het beleid moeten gaan kijken."

Hoe de inflatie zich ook gaat gedragen, als de rente gaat stijgen, gaat dat langzaam. Knot noemt dat zelfs "een zekerheid". Volgens hem blijft de economische situatie in de eurozone hoe dan ook nog enkele jaren fragiel. "Dus het is een veilige  aanname dat de rente nog jaren lang heel laag zal blijven."