Geld en Werk

Verbouwen? Er is geen aannemer meer te krijgen

29 december 2016 17:32 Aangepast: 29 december 2016 18:07
Beeld © ANP

Wie zijn huis wil verbouwen is niet de enige. Sterker nog: het is topdruk bij aannemers. Dat betekent dat toekomstige klanten lange tijd moeten wachten voor ze daadwerkelijk hun keuken of badkamer grondig onder handen kunnen laten nemen.

Jose Evers weet daar alles van. Hij kwam in mei op het idee om de badkamer te verbouwen en zocht al een paar maanden naar een aannemer, maar dat schoot niet op. Ook navraag bij vrienden en bekenden had geen positieve uitkomst. Door zijn klus uiteindelijk aan te bieden op bemiddelingssite Werkspot, vond hij een aannemer. Alleen: die had ook niet meteen tijd. Eind oktober kon de verbouwing daardoor eindelijk pas begonnen. 

Het Economisch Instituut voor de Bouw bevestigt de trend. Gemiddeld hebben bedrijven momenteel voor zo'n 9,4 maanden aan werkvoorraad. Kleine bedrijven (10-20 werknemers) hebben de meeste tijd: 6 maanden. De agenda's van grote bedrijven (meer dan 100 personeelsleden) zit momenteel het volst: 11 maanden. 

Liever kijken dan lezen?

'Te druk voor grote klussen'

"We hebben de komende vier tot zes maanden helemaal geen gaatje meer. Alles zit vol, vol, vol", zegt Hans Wolf, aannemer in Tilburg. Hij zei door de drukte onlangs zelfs nee tegen de verbouwing van een enorme villa en een nieuwbouwoning. De reden: hij heeft geen tijd. Nieuwe mensen aannemen durft hij nog niet en daarom lost hij het tekort aan personeel op met zzp'ers, zegt hij. Maar ook daar ontstaan nu een probleem omdat alle bouwvakkers die als zelfstandige werken, inmiddels al volgeboekt zijn.

De bouwvakkers die eerder nog massaal ontslagen werken, kunnen daarom het beste aan de slag als zzp'er. De KVK laat weten dat er afgelopen jaar 7 procent meer zelfstandigen in de bouw bijkwamen. "Bedrijven zijn terughoudend met het aantrekken van nieuw personeel, dus we zien vooral meer inzet van uitzendkrachten en zzp'ers", zegt Martin Koning van het Economisch Instituut Bouw. 

En komende tijd zal die trend nog wel doorzetten, vermoedr hij. "Vanaf het tweede kwartaal zien we wel een lichte groei en we verwachten dat die trend komende jaren sterker zal doorzetten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van