Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Snoepmaker achter Napoleon in de problemen

De Rotterdamse snoepmaker Pervasco, bekend van de zuurtjes van Napoleon, bevindt zich in een ernstige crisis. Omdat de eigenaar miljoenen uit het bedrijf haalde voor privé-investeringen, is het voortbestaan van de snoepmaker in gevaar.

Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de Ondernemingskamer. De door de rechter aangestelde tijdelijk bestuurder Jeroen Overing is er echter van overtuigd dat het bedrijf het gaat redden. "Dit is een winstgevend bedrijf met een goede marktpositie." 

Zuurtjes en hoestpastilles

Pervasco is het bedrijf achter de zuurtjes van Napoleon, de hoestpastilles van Anta Flu en Lemco Lollies. De onderneming bestaat ruim 40 jaar; de geschiedenis van Napoleon gaat zelfs ruim een eeuw terug. Het bedrijf is goed voor een winstgevende jaaromzet van zo'n 25 miljoen euro.

De snoepmaker is sinds 2003 in handen van de 54-jarige ondernemer Arie Leeuwenburgh. Begin 2015 ging er een nieuwe wind waaien toen de eigenaar in de directie versterking kreeg van Carel Beke. Het bedrijf kondigde ambitieuze vernieuwingen van logo’s, verpakkingen en snoepvarianten aan. Dat zou moeten leiden tot een verdubbeling van de omzet.

Geldkraan dicht

Nu blijkt echter dat de snoepmaker vorig jaar in de problemen kwam. Financier Rabobank draaide de geldkraan dicht, wegens gebrek aan vertrouwen. De bank wees op een niet gehaalde begroting, liquiditeitsspanningen, teruglopende brutowinst, onvoldoende solvabiliteit, hogere financieringslasten en geldstromen naar de directeur/eigenaar.

Directeur Beke regelde een vervangende financiering bij Deutsche Bank. Vooral vanwege het geld dat Leeuwenburgh uit het bedrijf had gehaald, stelde die bank wel de voorwaarde dat de eigenaar aan banden zou worden gelegd. Daarop kreeg Beke het aan de stok met Leeuwenburgh, die hem schorste en zijn bedrijfsbankpassen wilde blokkeren.

Voortbestaan in gevaar

Om zijn schorsing ongedaan te maken, stapte Beke naar de Ondernemingskamer. De rechter oordeelde onlangs dat Leeuwenburgh het voortbestaan van Pervasco in gevaar heeft gebracht. Uit het vonnis blijkt dat het snoepbedrijf 11 miljoen euro van zijn privévehikel Boegbeeld tegoed heeft en dat het twijfelachtig is of dat geld ooit wordt terugbetaald.

De Ondernememingskamer schorste Leeuwenburgh daarom als bestuurder en benoemde troubleshooter Jeroen Overing tot onafhankelijke interim-directeur. Leeuwenburghs aandelen in Pervasco worden voorlopig beheerd door een onafhankelijke partij.

Ook heeft de rechter een onderzoek bevolen naar de gang van zaken bij de snoepmaker. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door Yvette Borrius, die onlangs nog de Amerikaanse investeringsmaatschappij Tweedy Browne bijstond in de rechtszaak van boze investeerders tegen AkzoNobel.

Verkeerde zakelijke investeringen

Tijdelijk bestuurder Overing bevestigt de problemen. "Die zijn het gevolg van verkeerde zakelijke investeringen door de directeur/eigenaar." Naar verluidt gebruikte Leeuwenburgh het geld onder meer voor investeringen in een jachthaven en een Beach Club in Loosdrecht. Die moest onlangs sluiten na onenigheid met de gemeente.

Voor het snoepbedrijf ziet Overing echter nog genoeg mogelijkheden. "Pervasco heeft een knauw opgelopen door de situatie met de eigenaar, maar is zelf een gezond, winstgevend bedrijf met een goede marktpositie. Het is nu belangrijk dat de rust terugkomt en de werkgelegenheid behouden blijft." De trouble shooter verwacht over negen dagen de nieuwe financiering rond te krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore