Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hoger onderwijs voor ouderen fors duurder geworden

Beeld © ANP

Hoger onderwijs voor mensen boven de vijftig is dit collegejaar een stuk duurder geworden. Per 1 september moet ook over zogenoemd HOVO-onderwijs btw betaald worden.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Wiebes vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vrijstelling kwijt

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is een vereniging waarbij Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn aangesloten. Samen bieden ze een cursusprogramma aan, speciaal voor mensen van vijftig jaar en ouder. Ieder jaar worden er zo'n 1000 cursussen aangeboden.

Tot een aantal jaar geleden deden de HOVO-instellingen een beroep op de btw-goedkeuring voor volksuniversiteiten, waardoor cursisten geen btw hoefden te betalen over hun opleiding. Die vrijstelling werd in juli 2013 ingetrokken. Vorig jaar zijn de Belastingdienst en HOVO Nederland met elkaar in gesprek gegaan, waarna uiteindelijk is besloten dat HOVO niet langer vrijgesteld is van btw.

Vanaf september betalen

Die vrijstelling geldt namelijk alleen voor wettelijk geregeld onderwijs, algemeen vormend onderwijs en beroepsopleidingen.

Volgens de Belastingdienst voldoet HOVO daar niet aan, en moet er vanaf september van dit jaar dus gewoon btw betaald worden.

Hoog tarief

Daardoor moeten HOVO-instellingen vanaf deze maand 21 procent btw afdragen. De woordvoerder van de instellingen geeft aan dat sommige opleiders de verhoging meteen doorrekenen, anderen voeren dat gefaseerd in. Daardoor wordt het onderwijs voor ouderen fors duurder.

HOVO beraadt zich nog op een reactie aan de staatssecretaris.