Geld en Werk

In één klap miljonair? Zo ga je slim om met groot vermogen

29 december 2016 14:00 Aangepast: 29 juli 2017 09:00
Spreekstalmeester Gaston Starreveld van de Postcode Loterij maakt wijkwinnaars bekend in Sittard. Beeld © ANP

Het winnende eindejaarslot, geluk in het casino of buitengewoon succesvol in zaken: er zijn veel manieren om stinkend rijk te worden. Veel belangrijker is de vraag: hoe kun je vandaag de dag ook rijk blijven?

Het fenomeen wordt ook wel sudden wealth genoemd: het plotseling vergaren van grote rijkdom. En dat doet iets met een mens,zegt Harry Schoots, die bij Van Lanschot gespecialiseerd is in financieel advies voor loterijmiljonairs.

"Het begint altijd met een periode van ongeloof. Mensen kunnen zich geen beeld vormen van hoeveel geld het echt is. Het zijn vaak mensen die nooit meer dan 12.000 euro bij elkaar gespaard hebben", vertelt de directeur private banking van de regio Den Haag en Wassenaar. "Dan volgen herkenbare uitgaven: een auto, vakantie, verbouwing of verhuizen naar iets groters. Maar dan blijft er nog heel veel over."

Eén ding is glashelder: het veilig stallen van je gewonnen of opgebouwde vermogen op de aloude spaarrekening is bij de huidige historisch lage spaarrente een ronduit slecht idee. Tel hier de inflatie en stijgende belastingdruk bij op en je weet: 'sparen' kost alleen maar geld.

Enige optie is beleggen

Als je jouw vermogen wilt behouden en zelfs wat wilt laten groeien moet je kijken naar andere opties, vertelt Ben Steinebach van ABN Amro MeesPierson, dat gespecialiseerd is in vermogensbeheer voor welgestelden. "Spaarrekeningen en obligatiebeleggingen leveren niets op. Daar is op dit moment weinig rendement te halen", zegt hij. "Wat overblijft is beleggen in aandelen. En dan loop je wat meer risico."

Thumbnail

Eerst even die auto halen, bijvoorbeeld op de Masters of LXRY-beurs. (foto: ANP)

Helemaal afscheid nemen van je spaarrekening is overigens niet verstandig, zegt Schoots. "Geld voor de eerste drie jaar zou ik ondanks die lage spaarrente niet beleggen maar gewoon op de bank zetten. Dat is bedoeld voor levensonderhoud - en die periode moet je in ieder geval kunnen overbruggen. Je stalt dat geld bij verschillende banken, om te voorkomen dat je nul rente krijgt."

Geen rente boven het miljoen

Zo krijg je als kapitaalkrachtige spaarder bij de grote consumentenbanken niet bijster veel terug. De Rabobank geeft over de hele breedte 0,25 procent, de ING Bank 0,40 procent (over saldi tot 10 miljoen euro) en ABN Amro 0,20 procent voor bedragen tot één miljoen euro. Daarboven krijg je niets en word je doorverwezen naar MeesPierson.

Schoots: "Het potje dat naast dit geld voor levensonderhoud overblijft, is voor de lange termijn. Dat is ons specialisme. En dan kom je uit op beleggen of investeren in stenen."

Risico's spreiden

De vuistregel die dan geldt is: hoe groter je vermogen, hoe gemakkelijker risico's zijn te spreiden. Steinebach: "Spreiding van je risico is essentieel. Grotere klanten worden minder snel geraakt door correctie op de beurzen omdat zij fatsoenlijk kunnen spreiden. Dat is bij grotere vermogens heel goed te doen. De echte vraag is: ben je in staat om ook goed te spreiden om het risico beheersbaar te houden?"

Voorzichtige beleggers - die genoegen nemen met minder winst op de korte termijn - adviseert hij om te beleggen in vastgoed. "Dat rendeert goed, ook vanwege de financiering ervan bij een lage rente. Naast rechtstreeks investeren in vastgoed kun je ook beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen en daar rendement opstrijken. Dat kan ook met aandelen die het niet alleen van de koers moeten hebben, zoals de dividendaandelen van financiële instellingen en oliebedrijven."

Toch gaat dat in de praktijk vaak niet vanzelf, vertelt Schoots. "Het is best een zorg voor mensen: welke financiële instelling kies ik? Welke makelaar? Welke organisatie voor onroerend goed? Betrouwbaarheid is enorm belangrijk. Zeker omdat de meeste mensen niet zelf willen beleggen."

Thumbnail

Veel mensen laten het beleggen liever over aan professionals. (foto: ANP)

Snelle winst

Toch zijn er ook mensen bij die voor de snelle winst gaan. Steinebach: "Dan adviseer ik op dit moment om te kijken naar aandelen van de grotere IT-bedrijven. Dus niet de hardwarepartijen, maar echte internetondernemingen. Niet de startups, want die brengen meer risico's met zich mee. Wij verwachten komend jaar het meest van bedrijven in de categorie Google, Amazon en Alibaba."

Als alternatief noemt hij de gezondheidszorg. "Investeer in biotechbedrijven of bedrijven met nieuwe medische technologieën of technieken. Een voorbeeld is het bedrijf Intuitive Surgical, dat operatierobots maakt waarmee een chirurg uit de VS iemand in Amsterdam kan opereren. Daar heb ik veel vertrouwen in."

Toch kiezen niet alle miljonairs voor beleggen. Schoots: "Ik ken iemand die in één klap 5 miljoen euro won en ervoor koos om deze gewoon op de bank te zetten, bewust van het verlies dat dat zou opleveren. Maar diegene hield vol: wij willen nul risico."

Speel niet voor geldverstrekker

Tot slot noemt hij nog een andere vuistregel. Wat er ook gebeurt als je deze week nog miljonair wordt: leen géén geld uit aan bekenden. "Het gaat vaak mis bij de omgeving, bijvoorbeeld als een goede vriend je vraagt om geld voor zijn bedrijf. Ik heb al twee keer gezien hoe dat helemaal fout ging. Er is een reden waarom diegene niet naar de bank gaat maar bij jou aanklopt: het gaat dan gewoon niet zo heel erg goed. Dan kun je het misschien maar beter schenken. Dan kost het je in ieder geval geen vriendschap."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van