Geld en Werk

Bas Beerens stopt als CEO van WeTransfer: 'Ik ga het niet wagen'

15 december 2016 17:40 Aangepast: 29 juli 2017 11:30
Beeld © ANP

Bas Beerens, medeoprichter van het succesvolle bedrijf WeTransfer, treedt af als CEO. Hij wil zich weer meer creatief bezighouden, vertelt hij tegen RTL Z. "Ik was alleen nog maar bezig met het opbouwen van het bedrijf en ik zag tegen alle taken op."

Het verhaal van WeTransfer leest als een jongensboek: het bedrijf dat werd opgezet in 2009, groeide in een paar jaar tijd explosief. Afgelopen jaar werden er 10 miljard bestanden via WeTransfer verstuurd, en het bedrijf heeft inmiddels niet alleen een vestiging in Nederland, maar ook in de VS. En daar zijn de ambities groot: vorig jaar haalde WeTransfer 22 miljoen euro op om verder te groeien in het land. 

Dat zorgde ervoor dat Beerens als mede-oprichter en CEO de afgelopen jaren vooral bezig was met het opbouwen van WeTransfer en minder met het creatieve proces, vertelt hij. "Een oprichter is niet gelijk een goede CEO", zegt hij. Een eerlijke boodschap van Beerens, die eerder dit jaar nog werd uitgeroepen tot Entrepreneur of the World door de VN. 

Beerens haalde Gordon Willougby (Amazon, eBay) aan boord als opvolger. "Ik heb met Gordon gesproken en weet zeker dat hij het beter kan doen. Hij heeft al vaker met dit bijltje gehakt. Wie weet kan ik het ook wel, maar ik ga het ook niet wagen. Het bedrijf staat echt op nummer één."

'Ik dacht: waar ben ik goed in?'

Het besluit om met zijn huidige taken te stoppen was niet moeilijk, vertelt hij. "Ik dacht eerst aan het aannemen van een COO (chief operating officer, red.). Maar toen dacht ik: waar ben ik goed in en wat vind ik leuk? Ik ben creatief, een product guy. En vind de mensen erg leuk. Op een gegeven moment ga je een stapje harder groeien. Ik was alleen nog maar bezig met het opbouwen van het bedrijf en ik zag eigenlijk alleen maar tegen alle bijbehorende taken op", zegt hij.

Helemaal weg gaat hij niet, want hij gaat verder als executive chairman van WeTransfer. Vanuit die rol wil hij zich focussen op de ontwikkeling van nieuwe producten. Welke dat precies zijn, wil Beerens nog niet vertellen. Wel geeft hij aan meer partnerships aan te willen gaan met andere bedrijven. "Momenteel heb ik geen tijd om grote strategische samenwerkingen aan te gaan. Zo’n partnership kan van alles zijn: zo zijn we nu aan het kijken of we een speelfilm kunnen maken", vertelt hij. Eerder was WeTransfer ook betrokken bij een kitesurffilm (zie trailer hieronder).

'We blijven innoveren'

Gaat WeTransfer dan erg veranderen? Nee, zegt Beerens resoluut. "Mensen willen nog steeds hetzelfde als zeven jaar geleden: eenvoudig bestanden van A naar B sturen. Die wens blijft nog steeds bestaan. Alleen blijft de technologie zich steeds verder ontwikkelen en willen we services aanbieden om dat nog gemakkelijker te doen."

Zo beheert het bedrijf één van de grootste databases ter wereld, zegt Beerens. Dat levert uitdagingen op, bijvoorbeeld als er problemen zijn. "We blijven innoveren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore