Economie

Rijkdom, roem en macht komen samen in Davos

19 januari 2016 16:32 Aangepast: 03 augustus 2017 18:36
Beeld © EPA

In het Zwitserse Davos begint morgen de vergadering van het World Economic Forum. Voor vrijwel iedereen die iets in de wereld voorstelt is 'Davos' een jaarlijks terugkerend feestje waar je bij moet zijn. Maar wat gebeurt daar eigenlijk?

Davos is eigenlijk een enorme praatclub voor de machtigen, de rijken en een enkele beroemdheid. Tijdens het World Economic Forum (WEF) worden er honderden vergaderingen en lezingen belegd waarin wordt gesproken over de toekomst van de wereld in economisch perspectief.

Minstens zo belangrijk zijn de achterkamertjes. In Davos worden namelijk officieel geen beslissingen genomen over beleid, maar omdat iedereen er is, biedt het ook een uitgelezen kans voor veel regeringsleiders om informeel te overleggen en elkaar nieren te proeven.

Thumbnail

Wie zijn komen er?
In totaal komen er 2500 officiële deelnemers naar Davos. Onder hen ook de bazen van de machtigste bedrijven ter wereld. Zo komen Jack Ma van Alibaba, Sherryl Sandberg van Facebook en Google’s Eric Schmidt om te praten over de technologische veranderingen die eraan zitten te komen.

Maar ook Mario Draghi, de baas van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde van het IMF en Jim Yong Kin, de voorzitter van de Wereldbank, zijn erbij.

Zij worden vergezeld door zeker 300 politici en staatshoofden uit meer dan honderd landen: van Afghanistan tot Colombia. Van de VS tot Nederland. Op de enorme lijst staan bijvoorbeeld Joe Biden (vice-president VS), Mark Rutte, David Cameron (VK), Justin Trudeau (Canada), Ahmet Davutoglu (Turkije), Mohammad Ashraf Ghani (Afghanistan), Benjamin Netanyahu (Israël) en Alexis Tsipras (Griekenland).

Thumbnail

De veiligheidsdiensten houden alles scherp in de gaten in Davos.

De vierde industriële revolutie
Het officiële thema van dit jaar is de 'vierde industriële revolutie'. Daarmee wordt de vergaande robotisering en automatisering van de wereld(economie) bedoeld. Het WEF schat dat alleen al in de korte periode tot 2020 vijf miljoen banen zullen verdwijnen, doordat werknemers vervangen kunnen worden door robots en computers.

Volgens voorzitter Klaus Schwab is het doel van de bijeenkomst dan ook om "te reflecteren op onze gezamenlijke doelen en waarden" om ervoor te zorgen dat de verandering van de wereld het hoofd te bieden.

De Zuid-Koreaanse superrobot HUBO, illustreert goed wat robots in de toekomst allemaal kunnen. In dit filmpje van Bloomberg krijgen we alvast een inkijkje in de toekomst. HUBO kan allerlei dingen die mensen niet kunnen, maar hij kan ook een hoop menselijk werk overbodig maken.

Oorlog en vrede
Davos is de perfecte plek om de wereldpolitiek te bespreken. De wereldleiders zullen in de marge van de top zeker overleggen over de explosieve situatie in het Midden-Oosten, de strijd tegen terreurgroep IS, de groeiende nucleaire dreiging van Noord-Korea en de massale stroom van vluchtelingen naar Europa.

Het World Economic Forum biedt de mogelijkheid voor regeringsleiders en staatshoofden om elkaar te ontmoeten, zowel formeel als informeel. Daardoor is het ook eenvoudiger om op  het hoogste niveau overleg te voeren met landen waarmee dat anders om welke reden dan ook lastig zou zijn.

Vorig jaar markeerde Davos bijvoorbeeld een belangrijk moment in de onderhandelingen tussen het Westen en Iran, Toen de Ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en het islamitische land elkaar de hand schudden.

Thumbnail

De politie houdt de wacht voor het congrescentrum 

Economie is politiek
Dat economie en politiek sterk met elkaar verweven zijn blijkt ook in Davos. Topmensen uit het bedrijfsleven en politici zullen ook spreken over de historisch lage olieprijs. Die lage prijs is voor de consument en een groot deel van het bedrijfsleven goed nieuws, maar het kan ook grote gevolgen hebben voor landen die sterk afhankelijk zijn van olieproductie. In Venezuela en Saoedi-Arabië zit de economie volledig in het slop, en zorgt voor grote werkloosheid en torenhoge begrotingstekorten.

De baas van Shell, Ben van Beurden, zal in ieder geval aanwezig zijn in Davos, maar ook de minister van Financiën van Saoedi Arabië en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken geven acte de présence. Terwijl Riad lijdt onder de lage olieprijs, hebben de machthebbers in Teheran juist besloten om de productie flink op te schroeven nu de internationale sancties tegen Iran worden opgeheven. Daardoor zal de prijs alleen nog maar meer dalen.

Of Saoedi-Arabië en Iran ook met elkaar zullen spreken over de problemen is maar zeer de vraag, de beide landen zijn in meerdere conflicten met elkaar verwikkeld. Maar als er één plek is om ‘stiekem’ toch te overleggen, dan is het Davos.

Thumbnail

Op een tentoonstelling over DNA op het World Economic Forum staan 3D-geprinte hoofden van Chelsea Manning (vroeger Bradley Manning)

Zorgen om China
En een economisch forum kan natuurlijk ook niet om de huidige situatie in China heen. Vrijwel wekelijks schrikken de markten van tegenvallende cijfers uit China. Zowel de import als de export nemen af en het Aziatische land heeft moeite met het hervormen naar een consumenteneconomie, waar het nu vooral produceert.

Tegenwoordig geldt dat als China verkouden is, de wereld niest. De Chinese economie is de laatste decennia een absolute wereldspeler geworden. Veel mensen vrezen een nieuwe recessie als het land verder wegzakt.

Dwepen met Leonardo en will.i.am
Om het geheel nog wat extra cachet te geven worden ieder jaar ook de Chrystal Awards uitgereikt. De prijzen gaan naar beroemdheden die 'voorbeeldige toewijding aan de verbetering van de wereld' hebben getoond.

Dit jaar worden onder andere acteur Leonardo DiCaprio en zanger will.i.am in het zonnetje gezet. DiCaprio wordt geroemd omdat hij zich inzet voor een meer duurzame wereld en will.i.am oogst lof van het WEF voor zijn pogingen om kinderen op school te houden.

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`