Geld en Werk

Gezocht! Blockchain-student voor Zuidhorn

02 januari 2017 20:36 Aangepast: 03 januari 2017 10:13

De gemeente Zuidhorn is op zoek naar een stagiair die ze gaat vertellen wat de mogelijkheden van blockchain zijn. Groeiende bureaucratie en steeds handigere burgers waren de inspiratie.

Zuidhorn is een groene plattelandsgemeente onder de rook van Groningen met amper 19.000 inwoners. En uitgerekend deze plek zoekt naar een jonge blockchain expert. Erwin van der Maesen de Sombreff, afdelingshoofd Ruimte & Welzijn zette vlak voor het nieuwe jaar een vacature online voor een stagiair die hem en zijn collega's moet gaan uitleggen hoe ze blockchain kunnen gebruiken.

"Uitgerekend onze kleine gemeente kan er ontzettend veel aan hebben."

Blockchain?

Blockchain is een innovatieve manier om data te structureren en vooral bekend als de technologische basis van bitcoin.

Kort samengevat is blockchain een manier om grote hoeveelheden data te ordenen zonder centrale beheerder of geheime hoekjes. Digitaal contact tussen mensen wordt volgens voorstanders zo democratischer en transparanter. Op dit moment creëren transacties tussen mensen een groot web dat al snel onoverzichtelijk en transparant wordt.

Versimpel de puzzel

Je bestelt bijvoorbeeld iets online en betaalt dat via je bankrekening. Je bank zorgt ervoor dat de handeling veilig wordt uitgevoerd door gebruik te maken van een tussenpartij als iDeal. Al die partijen registreren deze opdracht. Zo creëert een simpele aanschaf al snel een oerwoud aan verzoeken en dwarsverbanden. Elke organisatie heeft weer een eigen administratie om dit bij te houden, te controleren en netjes aan te geven bij controle-instanties zoals de overheid.

Maar in die lange ketting van menselijk handelen kunnen fouten sluipen. Zeker omdat administraties vaak geheim zijn voor buitenstaanders.

Blockchain ingewikkeld? Dit filmpje legt het haarfijn uit.

Blockchain wil dat veranderen door een netwerk van computers te creëren die door niemand wordt beheerd wel één openbare database vormt. Elk puzzelstukje van die grote puzzel weet precies hoe het grotere geheel eruitziet. En kan dus zo bepalen of een transactie mogelijk is en kan worden toegevoegd aan de grote ketting van menselijk digitaal handelen.

Kleine gemeente, grote bureaucratie

Maar wat moet een kleine gemeente als Zuidhorn hier dan mee? "De mogelijkheden zijn eindeloos", verwacht Erwin van der Maesen de Sombreff, opsteller van de vacature en afdelingshoofd van de afdeling Ruimte & Welzijn. "Juist voor een kleine gemeente als de onze die steeds meer taken erbij krijgt."

Van der Maesen de Sombreff doelt bijvoorbeeld op de vele zorgtaken die gemeenten er sinds 2015 bij hebben gekregen. Een klein stukje overheid zoals Zuidhorn beheert vandaag de dag grote zorgbudgetten. Blockchain kan dan helpen, denkt de ambtenaar: "Als je zorggeld zo goed mogelijk moet besteden kan je via een blockchain bewoners zelf zorg in laten kopen met het budget dat voor hen bestemd is."

Dat sluit volgens hem aan bij burgers die steeds zelfstandiger en handiger worden terwijl de overheid juist controle wil houden.

Thumbnail

Blockchain vormt de basis voor cryptocurrencies zoals Bitcoin.

De Zuidhornse Bitcoin?

In het ideaal van Van der Maesen de Sombreff krijgt de gemeente een eigen soort Bitcoin die besteed kan worden bij zorginstellingen die de gemeente zelf selecteert. "Je kunt er dan natuurlijk geen televisie van kopen."

De voordelen? De bureaucratie slinkt door het aantal mensen die tussen de behoefte van inwoners en de plek waar ze dat kunnen krijgen in staan afneemt. "Dat scheelt geld maar ook veel frustratie en ellende bij burgers die nu nog langs allemaal mensen moeten", zegt Van der Maesen de Sombreff.

Stagiaires

Toch is het vooral nog dromen geeft het afdelingshoofd toe: "Blockchain is nu op de plek waar het internet in de jaren 90 was." De student die wordt uitgekozen hoeft niet te programmeren maar krijgt vooral de vrijheid om tussen de beleidsmakers van de gemeente uit te gaan wat de nieuwe techniek kan gaan betekenen.

De gemeente zoekt daarom specifiek naar naar studenten bestuurskunde, bedrijfskunde of ICT. Al moet die laatste groep dus niet in de verleiding komen om de hele puzzel alvast op te zetten: “Voor nu is het vooral belangrijk dat we een advies krijgen waarmee we ons kunnen voorbereiden op de toekomst.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`