Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Jumbo koopt zelfstandige vestigingen La Place

Beeld © ANP

La Place is verkocht aan Jumbo, bevestigt de supermarktketen. Het gaat om de 61 zelfstandige vestigingen, dus niet om de restaurants in de V&D-fillialen. Van de losstaande vestigingen gaan er vijf á tien dicht.

In totaal gaat het om 55 zelfstandige Nederlandse vestigingen en zes in het buitenland. De overnameprijs van het geheel wordt niet bekend gemaakt; wel dat de naam 'La Place' blijft bestaan. Het bedrijf is nog in gesprek met de curatoren over een mogelijke overname van de La Place vestigingen in de V&D warenhuizen, laat een woordvoerder van de supermarktketen weten.

Met de overname van La Place is het overgrote deel van de banen van de 1600 medewerkers van de restaurantketen gered. Warenhuis V&D zelf blijft nog in de etalage staan. De curatoren laten weten dat er 'constructieve gesprekken' gevoerd worden met twee kandidaten. Wie dat zijn, is onbekend. 

'Formules uitwisselen'
Jumbo wil delen van beide formules uitwisselen. Er is overlap tussen de formules: Jumbo bereidt in zijn grotere vestigingen - net als La Place - ook ter plaatse maaltijden voor consumenten. Frits van Eerd, ceo van Jumbo Groep Holding, ziet veel synergievoordelen in de combinatie van beide bedrijven, laat hij weten in een persbericht.

"De traditionele scheiding tussen supermarkten en foodhoreca is aan het verdwijnen. Onze klanten willen zelf bepalen waar, wanneer en wat ze eten. Nieuwe convenience ontwikkelingen zoals 'eat it or take it' concepten, maar ook e-commerce, bieden tal van mogelijkheden om hier nog beter op in te spelen. Hoewel het nog te vroeg is om hier concreet in te zijn, is het voor ons duidelijk dat hier heel veel kansen liggen."

La Place is 'verheugd'
Bart van den Nieuwenhof, managing director van La Place, is verheugd over de overname door Jumbo. "Een betere uitkomst en mooier perspectief hadden wij niet durven dromen. Jumbo en La Place zijn zeer complementair aan elkaar en zullen elkaar echt gaan versterken. Na tijden van onzekerheid kijk ik nu vol vertrouwen naar onze gezamenlijke toekomst."

Sun Capital, de voormalige eigenaar van V&D en La Place, zou hebben geprobeerd om de zelfstandige filialen van La Place te verkopen voor de warenhuisgroep failliet ging. "Met de in gang gezette verkoopplannen heeft het er alle schijn van dat Sun Capital nog net de laatste levensvatbare restjes uit de V&D Groep wilde verkopen", zei retaildeskundige Rupert Parker Brady eerder tegen Telegraaf.

V&D en La Place werden op oudejaarsdag failliet verklaard. De winkels en restaurants zijn nog altijd open in afwachting van een doorstart. De circa 10.000 werknemers kunnen in elk geval nog tot halverwege februari worden doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.