Geld en Werk

7 tips om nog even snel wat te besparen voor 2017

26 december 2016 10:25 Aangepast: 29 juli 2017 10:30
Beeld © Hareide Design

Met nog een weekje te gaan is het hoog tijd voor wat last-minute besparingstips. Zeven tips om nog even snel geld te besparen:

Betaal je zorgverzekering vóór 31 december

Als je voor het eind van het jaar in één keer je zorgverzekering betaalt krijg je in veel gevallen een paar procent korting op je jaarpremie. Heel veel scheelt het niet, maar als je genoeg geld hebt zijn er zo een paar tientjes bespaard. Welke korting jouw verzekeraar biedt zie je in dit overzicht

Verhoog je eigen risico

Ben je kerngezond, kom je nooit in een ziekenhuis en heb je een aardig financiële buffer. Verhoog dan vrijwillig je eigen risico voor je zorgpolis, zodat je totale eigen risico (inclusief het verplicht eigen risico van 385 euro) uitkomt op 885 euro. Dan krijg je zo’n twee tientjes per maand korting op je verzekeringspremie, in sommige gevallen scheelt dat wel 300 euro per jaar

Smijt nog wat geld over de balk

Koop een nieuwe auto, boek een luxe vakantie of ga toch voor dat zeiljacht: als je voor het eind van het jaar geld uitgeeft kan je dat een klein fortuin schelen. Als je dat doet dan is je vermogen namelijk lager en dat scheelt inkomstenbelasting. Let wel op dat je je geld uitgeeft aan zaken die je niet hoeft aan te geven in box 3.

Als je bijvoorbeeld een auto koopt van 10.000 euro scheelt je dat volgend jaar tussen de 68 en 162 euro aan inkomstenbelasting. Tenminste, als je vermogen aan het eind van het jaar hoger is dan het heffingsvrij vermogen, rekent de Consumentenbond voor.

Haal contant geld (even) in huis

Nog een toptip van de bond: haal op 31 december cash van je bankrekening. In box 3 geldt namelijk een vrijstelling voor cash en waardebonnen tot een bedrag van 520 euro per persoon (minderjarige kinderen tellen mee). Haal je het geld op oudjaarsdag in huis dan zakt het belastbare vermogen op je bankrekening en dan telt dat geld niet mee met je belastbare vermogen.  

Wacht nog even met het schenken van hopen geld

Stel: je wil je zoon of dochter wat geld toestoppen voor een nieuw stulpje, wacht dan even tot na 1 januari. Vanaf volgend jaar mag je belastingvrij 100.000 euro schenken als dat bedrag wordt besteed aan een eigen woning, bijna een halve ton meer dan in 2016. De ontvanger moet wel tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn. Ook nieuw: komend jaar mag je ook belastingvrij geven aan verre familie of vrienden.

Los nog een stuk hypotheek af

Omdat de rente heel erg laag staat kan het aflossen van je hypotheek voordeliger zijn dan sparen. Check even hoeveel procent je jaarlijks boetevrij mag aflossen, meestal is dit een bedrag tussen de 10 en 20 procent van het oorspronkelijke leenbedrag. Door af te lossen verminder je het belastbare vermogen.

Let op: dit geldt niet voor een bankspaarhypotheek, dan kun je beter extra geld storten in je spaarpolis. En ook je eindkapitaal mag niet hoger worden. Een extra storting betekent dat je inleg omlaag kan of dat de looptijd wellicht ingekort kan worden. 

Sluit een lening af

Ben je van plan binnenkort geld te lenen? Dan betaal je minder belasting als je dat voor het eind van het jaar doet. Leningen zijn namelijk aftrekbaar in box 3 en daarmee verminder je dus het belastbare vermogen. Er zijn wel wat regels: hypotheken vallen hier niet onder en je mag pas aftrekken boven de 3000 euro. Bovendien moet je meer dan 25.000 euro per persoon eigen vermogen hebben. Tot dat bedrag betaal je geen vermogensrendementsheffing.

Meer tips? Check deze lijst van de Consumentenbond, of dit overzicht van Plusonline.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van