Geld en Werk

Airbnb-verhuurder? Vergeet de Belastingdienst niet

06 september 2016 17:01 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
Beeld © AFP

Het is bijna niet meer te volgen wat je nu aan belasting moet betalen als je je huis verhuurt via Airbnb. Daarom zetten wij het overzichtelijk op een rijtje (want de Belastingdienst doet het niet).

1. Hoeveel belasting moet ik betalen als ik mijn huis verhuur?

Het simpele antwoord is dat je inkomstenbelasting betaalt over 70 procent van je inkomsten die je via Airbnb verdient. Heb je je huis voor 1000 euro verhuurd, dan geef je dus 700 euro aan inkomsten op bij de Belastingdienst. Daarover betaal je dan belasting in Box 1. Hoeveel dat is, hangt af van je totale inkomen en kan dus maximaal oplopen tot 52 procent. Van je inkomsten mag je wel kosten voor schoonmaken, gas, water en licht aftrekken.

2. Moet ik ook belasting betalen als ik mijn huurhuis verhuur?

Nee. De verhuur van een huurwoning is vrijgesteld van belasting. Maar dan moet je wel een 'normale huur' vragen. De Belastingdienst ziet dat als de huur plus een vergoeding voor zaken als energieverbruik.

Maar let op: veel woningcorporaties en verhuurders gaan er niet mee akkoord dat je je woning onderverhuurt. En dikke winst maken via Airbnb kan dus ook niet: althans niet onbelast.

3. Moet ik ook belasting betalen als ik mijn tweede huis verhuur?

Nee, huurinkomsten uit een tweede woning hoef je niet op te geven als inkomsten bij de Belastingdienst.

4. Moet ik toeristenbelasting betalen als ik mijn huis verhuur via Airbnb?

Vaak wel, maar het hangt er maar net vanaf waar je woont. De regels hiervoor verschillen per stad. In Amsterdam gaat het nu vanzelf: daar heeft Airbnb een regeling getroffen met de gemeente. Ook in andere grote steden wordt aan zo'n systeem gewerkt.

5: Wat nou als ik spullen verkoop via Marktplaats?

Dan hoef je daar in principe geen belasting over te betalen. De crux is dat je het vooral niet te bont moet maken. Verkoop je incidenteel een kast, een bed of een zelfgebreide sjaal dan is er niets aan de hand. Maar als je bijvoorbeeld oude fietsen opknapt en die verkoopt via Marktplaats, dan kan het zijn dat de Belastingdienst dat wel als inkomsten ziet. Daarvoor zijn geen strikte regels: de Belastingdienst bepaalt per geval of je als ondernemer wordt beschouwd of niet.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van