Geld en werk

Doorwerken tot je 67ste? 'Ik ben 51 en heb nu al last van mijn knieën'

03 januari 2017 20:40 Aangepast: 29 juli 2017 08:00
Beeld © ANP

Bedrijfsartsen waarschuwen vandaag: doorwerken tot je 67ste is voor veel mensen helemaal niet haalbaar en zelfs de oude pensioenleeftijd van 65 is hoog. Johan (51) en Annemiek (46) bevestigen dat. Hij is elektromonteur in de industrie, zij werkt in de kinderopvang. "Ik merk nu al dat het zwaar wordt."

Als elektromonteur in de industrie klimt Johan elke dag steigers op. "Fabrieken zijn allemaal open, dus we staan altijd buiten in de kou. En we lopen heel veel trappen, al die gebouwen zijn 20 tot 25 meter hoog en ze hebben geen lift. Dat is heel zwaar." Hij heeft net als de meeste van zijn collega's veel last van zijn knieën. "Soms loop ik een paar dagen kreupel."

Meer kwaaltjes

Ook Annemiek, die samen met een collega de zorg heeft over zestien peuters, heeft een zwaar beroep. Kinderen tillen, omgaan met de herrie die er vaak op zo'n groep is; tien jaar geleden ging het een stuk makkelijker, vertelt ze. "Ik heb meer kwaaltjes. Slijmbeursontstekingen door het tillen bijvoorbeeld. En ik heb net twee weken lang heel veel last gehad van mijn nek en schouders. Ik word ouder, dat merk ik."

Johan en Annemiek zien doorwerken tot hun 67ste dan ook helemaal niet zitten. "Met 60 ben je met dit werk wel klaar", zeggen ze allebei los van elkaar. In beide sectoren is er weinig licht werk te vinden. "We kunnen niet allemaal de administratie van dit bedrijf gaan doen, dan zitten we met meer mensen op kantoor dan dat er op de steigers staan", zegt Johan.

Jongeren aan het werk

Daarbij: "Ik heb twee jongens thuis zitten, die komen hier in Groningen niet aan het werk, en ouderen moeten doorwerken. Laten we eerst zorgen dat zij aan het werk kunnen."

Over omscholing heeft Johan toen hij jonger was nooit nagedacht en ook zijn werkgever begon daar nooit over. Nu is hij daar te oud voor, denkt hij. Als vijftiger zonder werkervaring in een bepaalde sector, is het moeilijk om daar nog aan de slag te komen.

Contract opgeven

Bij Annemiek op haar werk wordt er wel over gesproken. Maar een vast contract opgeven is niet iets wat je zomaar doet. "Zelfs als je 30 bent is het moeilijk om werk te vinden. Ik ben 46. Wat als ik dit loslaat en een baan krijg die ik wel vol zou kunnen houden? Dan is het maar afwachten of ik niet na een jaar alsnog op straat sta."

Zoals het er nu naar uitziet, zit er maar één ding op, denkt Johan. "Doorwerken tot ik het niet meer volhoud en word afgekeurd."

Meer op rtlnieuws.nl:
Bedrijfsartsen: Veel mensen halen nu de pensioenleeftijd al niet eens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore