Geld en Werk

Doodgaan is een dure grap

04 januari 2017 14:54 Aangepast: 29 juli 2017 07:30
Een graf op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. (Archieffoto) Beeld © ANP

We gaan dood, allemaal. Ontkomen aan de laatste reis is er helaas niet bij. Maar is een uitvaartverzekering verstandig en waarom is een uitvaart zo prijzig?

Zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het gaat om ongeveer tien miljoen polissen waar jaarlijks 600 miljoen euro premie in wordt gestopt.

De meeste mensen sluiten een uitvaartverzekering af, zodat er voldoende geld is en nabestaanden niet op kosten worden gejaagd. Daarnaast heb je zelf een stevige vinger in de pap. Je kunt bepalen hoe je uitvaart moet verlopen en je ontzorgt de achterblijvers die anders overmand door emoties allerlei zaken moeten regelen.

Zelf sparen

Een gemiddelde uitvaart kost zo’n 7500 euro. Toch moet je bij een uitvaartverzekering vaak bijbetalen bijvoorbeeld voor een grafsteen, rouwadvertentie, volgauto, bloemen voor op de kist of een uitgebreide koffietafel.

Wie voldoende spaargeld heeft kan beter zijn eigen uitvaart betalen. Maar wie vooral geen omkijken wil hebben naar zijn laatste reis, kan wellicht beter een uitvaartverzekering afsluiten.

Meer wensen

Realiseer je wel dat uitvaarten eerder duurder dan goedkoper worden. Dat komt vooral door ons veranderende wensenpakket. De standaard uitvaart met drie stukken muziek, geen speeches en twee kopjes koffie tijdens de condoleance na afloop van de plechtigheid is niet meer populair.

Steeds meer mensen kiezen een uitvaart op maat. "Mensen pakken uit met foto’s, filmpjes en begeleidende muziek. Kiezen voor een luxere kist of willen na afloop een borrel voor 100 mensen. Soms is de afscheidsceremonie bijna een televisieregistratie", zegt Alexander Van der Pijl, directeur van Budgetuitvaart. En al die extra wensen kosten tijd en dus geld.

Vroeger duurde het bespreken van een uitvaart een klein uurtje. Nu kost zo’n gesprek al snel twee of drie uur. Nabestaanden hebben meer vragen en wensen, ook over de erfenis. En er zijn meer gebroken gezinnen: wie zet je waar bij de dienst? Of is het een afscheid in twee delen?

Ook nemen we geen genoegen meer met een standaard rouwkaart. We willen een persoonlijke boodschap liefst in kleur met een foto van de overledene. En een uitvaart duurt ook niet meer een half uurtje, maar soms wel drie uur. En als de ceremonie uitloopt betaal je al snel 500 euro boete aan het uitvaartcentrum.

Eigen graf

Bij een begrafenis kiezen mensen vaker voor een eigen graf, dan voor een algemeen graf waar je begraven wordt naast onbekenden. Een eigen graf kost gemiddeld zo’n 3500 euro (delven, begraven en grafrechten voor 20 jaar voor twee personen). En dan is er nog geen grafsteen.

Al dit soort extra’s worden niet gedekt door een uitvaartverzekering. Je krijgt een standaard afscheid. Wie specifieke wensen heeft kan beter zelf iedere maand geld opzij leggen voor zijn uitvaart. Bij een uitvaartverzekering moet je de diensten afnemen van een door de verzekeraar geselecteerde uitvaartonderneming. Doe je dat niet dan krijg je minder geld en kun je de uitvaart niet betalen.

Waardevastheid uitvaartpolis

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de waardevastheid van je uitvaartpolis. De kosten voor een uitvaart zijn de afgelopen jaren flink opgelopen.

De Consumentenbond rekende uit dat in 2016 een eenvoudige uitvaart 7500 euro kost en dat de kosten ieder jaar met zo’n 3 procent stijgen. Over 40 jaar kost dezelfde uitvaart dan 24.500 euro. Het is dus belangrijk om het verzekerde bedrag aan te passen aan de stijgende kosten.

Shoppen loont

Ook bij een uitvaart loont shoppen en prijzen vergelijken. Het is een vrije markt met veel prijsverschillen. Vraag verschillende offertes op en kijk welke diensten je krijgt. Veel mensen vinden dit lastig, want je wilt niet beknibbelen op je overleden dierbare.

Maar wees prijsbewust. Er is veel concurrentie in de uitvaartbranche. Volgens het CBS waren er in 2010 nog zo’n 1000 uitvaartondernemingen en in 2016 waren het er al 1735. Maar het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt schommelt rond de 150.000. Dus in de uitvaartbranche is er onderling veel concurrentie.

Let ook op de kwaliteit. Iedereen kan – zonder opleiding – een uitvaartonderneming beginnen, dus ook hier zijn er beunhazen.

Budgetuitvaart

Wie weinig geld wil uitgeven kan kiezen voor een budgetuitvaart. Voor een budgetcrematie betaal je 1150 euro. Een budgetbegrafenis kost zo'n 1750 euro . Begraven is overigens altijd duurder dan cremeren vanwege de grafrechten.

Bij een budgetcrematie wordt de overledene thuis opgehaald en in een standaardkist gecremeerd. Er is voor nabestaanden geen mogelijkheid om afscheid te nemen of muziek te draaien. Dan betaal je een meerprijs. Voor een simpele standaarduitvaart zonder fratsen betaal je zo’n 5000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van