Ga naar de inhoud
Geld en Werk

NAM wil mogelijk meer gas winnen, politiek reageert boos

Beeld © ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij zou van plan zijn om vanaf oktober meer gas te gaan winnen in Groningen. Groningers en politieke partijen reageren boos.

Later deze week zou de NAM haar nieuwe winningsplan presenteren, waarin de producent aankondigt hoeveel gas het van 1 oktober tot 30 september van plan is te gaan winnen. Dagblad van het Noorden heeft het plan ingezien en meldt dat de NAM 'mogelijkheden ziet om, zonder dat de veiligheid in het geding is, meer dan 27 miljard kuub gas per jaar uit het Groningenveld te halen'.

Minister Kamp moet nog beslissen hoe ver de gaskraan open mag in die tijd. Voor dit jaar ligt de grens op 27 miljard kuub, besloot de rechter in november. Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd door Groningers. 

'Veiligheid Groningers moet voorop staan'
Ook coalitiepartijen VVD en PvdA laten weten vast te houden aan de afgesproken daling van de gaswinning. "De daling is ingezet. Dat moeten we vasthouden", laat VVD-Tweede Kamerlid André Bosman weten. Jan Vos (PvdA): "Deze minister moet het belang en de veiligheid van van Groningers voorop stellen en niet de belangen van de NAM."

Milieudefensie roept de regering op te komen met een plan om de gaswinning snel terug te brengen naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter. De organisatie is verbijsterd dat de NAM de gaswinning in Groningen weer wil gaan verhogen. "Als het niet zo'n ernstige zaak was, zou je het bijna lachwekkend kunnen noemen. Er is niemand in Nederland, behalve de NAM, die vindt dat de gaswinning in Groningen omhoog kan. Alle partijen, van links tot rechts, zien in dat dat onmogelijk is'', zegt Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie.